Hlavní obsah

Před domem nejbohatšího muže světa se objevila gilotina

Novinky, nčs
Washington

Před domem miliardáře Jeffa Bezose se v neděli objevila gilotina. Umístili ji tam aktivisté, kteří nejbohatšímu muži světa a majiteli společnosti Amazon vyčítají třeba spolupráci na „sledování lidí“ kvůli zařízení na rozpoznávání obličejů a nařkli ho také, že chce těžit z rasových nepokojů.

Foto: Profimedia.cz

Jeff Bezos

Článek

Gilotina se objevila před domem miliardáře ve Washingtonu. Zda v té době byl Bezos uvnitř, není jisté. Před domem se sešla skupina demonstrantů, která kromě gilotiny umístila před dům transparenty.

„Podporujte naše chudé komunity, nikoliv bohaté lidi,“ stálo na jednom z nich.

Aktivisté vyčítají Bezosovi třeba spolupráci s policií kvůli tomu, že firma Amazon dodávala policistům zařízení na rozpoznávání obličejů.

Údajně chce také podle některých těžit z rasových nepokojů ve společnosti. Jde o narážku na to, že si společnost na své webové stránky umístila transparent „Black Lives Matter“ a na Twitteru se vymezila proti rasové nesnášenlivosti ve Spojených státech.

Bezos osobně už dříve během června vyjádřil na sociálních sítích podporu aktivistickému hnutí Black Lives Matter, za což si od některých zákazníků vysloužil tvrdou kritiku. Sám se později vyjádřil ve smyslu, že přijít o takové zákazníky mu nevadí.

Podle kritiků je ale takové chování čistě oportunistické a jedná se o prázdná slova.

Firmě nemohli demonstranti přijít na jméno i kvůli stávce zaměstnanců Amazonu během pandemie koronaviru – její organizátor Chris Smalls po ní přišel o místo skladníka.

Afroameričan Smalls, jenž byl zaměstnancem Amazonu zhruba pět let, byl oficiálně propuštěn kvůli „porušení pokynů pro sociální odstup a ohrožení bezpečnosti ostatních“. Podle demonstrantů bylo ve skutečnosti jeho propuštění rasově motivováno.

Bezos je pořád nejbohatší na světě a Kellner v Česku, oba ale zchudli

Ekonomika

Zaměstnanci si během stávky stěžovali zejména na nedostatek ochranných pomůcek při práci během pandemie koronaviru. Naléhali také na uzavření skladů poté, co se ve firmě objevily pozitivní případy nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám