Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii vyhnaly z domovů 200 tisíc lidí, byl vyhlášen stav nouze

V Kalifornii na západním pobřeží USA dál zuří požáry, které již přinutily téměř 200 000 lidí k opuštění domovů. Kalifornský guvernér Gavin Newsom v neděli vyhlásil celostátní stav nouze. Úřady podle něj v boji s požáry využívají všechny dostupné prostředky, napsala agentura AP.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Na rozšíření požárů má velký podíl silný vítr.

Článek

Místní energetická společnost kvůli nebezpečí vzniku nových požárů preventivně přerušuje dodávky proudu. Bez elektřiny v neděli bude téměř milion domácností a podniků, výpadky by přitom mohly trvat až 48 hodin. Guvernér však podle agentury Reuters takové preventivní přerušování dodávek elektřiny označil za nepřijatelné.

Nejlidnatější americký stát, který má na 40 milionů obyvatel, se s požáry potýká od čtvrtka. Zatím není jasné, co je způsobilo. Energetická společnost PG však uvedla, že těsně před propuknutím ohně na severu se v oblasti porouchalo vedení vysokého napětí.

Vinařskou oblast Sonoma severně od San Franciska nyní trápí požáry nejvíce. Hasiči mají pod kontrolou jen asi desetinu hořícího území o rozloze více než 120 kilometrů čtverečních. Situaci komplikuje suchý a silný vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, který je nejsilnější za několik posledních let.

Meteorologové varují, že vítr může způsobit nepředvídatelné chování plamenů a může šířit žhavé uhlíky na kilometry daleko. Vlhkost vzduchu přitom na některých místech klesá na jednociferné hodnoty. Kvůli povětrnostním podmínkám se v neděli také do boje s plameny zřejmě nebudou moci zapojit letadla a vrtulníky.

"Jakákoli jiskra z kteréhokoli zdroje může způsobit katastrofu," varoval představitel PG "Nechceme být jedním z těchto zdrojů," dodal. Preventivní výpadky se mají dotknout až 2,35 milionu lidí. Energetická společnost se obává, že oheň by mohl vzniknout například při zkratku v případě vyvrácení sloupů elektrického vedení.

Možná souvislost mezi nynějšími požáry a porouchaným elektrickým vedením je podle AP připomínkou neštěstí z minulého roku, kdy oheň ve městě Paradise zabil 85 lidí. Byl to nejkatastrofičtější požár ve Spojených státech za poslední století. Státní úřady při vyšetřování došly k závěru, že jej zažehlo právě poškozené elektrické vedení společnosti PG.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Hasiči pozorují hořící dům v kalifornském Healdsburgu.

Už v pátek muselo být evakuováno na 50 000 lidí z oblasti Santa Clarita severně od Los Angeles. Téměř všichni evakuovaní se však přes víkend mohli vrátit do svých domovů, hasiči tam mají většinu požáru již pod kontrolou. Místní policie uvedla, že na spáleništi našla lidské pozůstatky, není však jisté, zda toto úmrtí souvisí s požárem.

S živlem se stále potýká několik tisíc hasičů. Vítr rychle šíří plameny do dalších oblastí, cílem požárníku je nyní zabránit tomu, aby požár zasáhl hustě obydlené oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám