Hlavní obsah

Poslední slova postřelené kameramanky: Necítím nohy

Necítím nohy, volala Halyna Hutchinsová poté, co byla postřelena hollywoodskou hvězdou Alecem Baldwinem během natáčení filmu Rust. Byla to její poslední slova, píše server deníku Bild s odkazem na policejní protokoly, o chvíli později 42letá kameramanka zemřela v nemocnici. Z protokolů také vyplývá, že inkriminovaný den začal problémy na place.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Halyna Hutchinsová se pár dnů před smrtí natočila při jízdě na koni v Novém MexikuVideo: Reuters

 
Článek

Z výpovědi režiséra Joela Souzy vyplývá, že natáčení v daný den začalo později. „Den odstartoval se zpožděním. Na place skončil kvůli pracovním podmínkám jeden kameraman a několik dalších lidí a musel se za ně rychle najít jiný tým,“ popsal Souza.

Po obědě seděl herec Alec Baldwin na lavičce v dekoraci kostela a cvičil před kamerou tasení zbraně. Dal mu ji asistent režiséra Dave Halls se slovy, že je to „studená zbraň“, což ve filmařské hantýrce znamená, že je bezpečná, bez ostrých nábojů.

Režisér Souza ale neví, zda zbraň někdo po polední pauze kontroloval. Někteří členové štábu si krátili čas tím, že z ní stříleli do plechovek.

Se zbraněmi zacházela ledabyle. Zbrojířka z Baldwinova filmu měla problémy už dřív

Amerika

V osudnou chvíli Souza nahlížel přes rameno Hutchinsové, když uslyšel něco, co podle jeho slov znělo jako „hlasité prásknutí bičem”. Rána zasáhla kameramanku do těla a zranila režiséra na rameni.

Halyna Hutchinsová začala vrávorat, držela se za břicho a někdo jí pomohl si lehnout na zem. Podle kameramana Reida Russella, který byl vedle ní, si stěžovala, že necítí nohy.

Kameramanka posléze zemřela po převozu do nemocnice. Zraněného režiséra později z nemocnice propustili.

Baldwinovi podal zbraň asistent režiséra. Stížnostem kvůli bezpečnosti čelil už dřív

Amerika

Pozornost policie se nyní zaměřuje na lidi, kteří manipulovali se zbraní. Je to nejen asistent režie Dave Halls, ale i zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová, která během natáčení měla na starosti zbraně. Odborníci zdůrazňují, že zbrojíř má ustavičně dávat pozor na střelné zbraně na „place“ a pokaždé má kontrolovat, zda jsou nebo nejsou nabité.

Policie už zjistila, že Halls má jeden podobný incident za sebou. Stal se v roce 2019 při natáčení filmu Freedom's Path. Naštěstí tehdy nebyl nikdo usmrcen, jeden člen týmu byl lehce zraněn, když ze zbraně vyšel náhodný výstřel. Po incidentu byl Halls vyhozen.

Trumpův syn začal prodávat trička s nápisem utahujícím si z Baldwina

Amerika

Někteří členové štábu míní, že za tragédii můře flákačství. Hlavní osvětlovač Serge Svetnoy na Facebooku napsal, že tragédii zavinila „nedbalost a nedostatek profesionality“ a obvinil producenty, že svěřili péči o zbraně nezkušené osobě.

„Abychom ušetřili, najímáme občas lidi, kteří nejsou plně kvalifikováni na komplikovanou a nebezpečnou práci,“ napsal.

Vyšetřovatelé zatím nikoho nezatkli ani neobvinili, detektivové se zaměřují i na dodržování bezpečnostních standardů.

Tragédie byla na spadnutí. Z Baldwinovy rekvizity omylem vystřelil i jeho dublér

Amerika
Halyna Hutchinsová
Narodila se v roce 1979 na Ukrajině a věnovala se žurnalistice, kterou v Kyjevě vystudovala. Poté ji zlákal film, spolupracovala s několika dokumentárními produkcemi v Evropě, než se přestěhovala do Los Angeles. V roce 2013 se přihlásila na Americký filmový institut a magisterský program dokončila o dva roky později.
Podílela se na více než 30 filmech, točila především oceňované nezávislé filmy. Pracovala na dramatu Blindfire, hororu The Mad Hatter nebo komedii To the New Girl.
Sama sebe označovala za neklidného snílka. Zemřela ve čtvrtek 21. října poté, co ji zasáhla kulka ze zbraně, která měla při natáčení filmu Rust sloužit jako rekvizita.

Reklama

Výběr článků

Načítám