Hlavní obsah

Policie v New Jersey zatýkala starosty, poslance i rabíny

New York

Americká policie ve čtvrtek zatkla 44 lidí v rámci vyšetřování praní špinavých peněz a prodeje lidských orgánů, při kterém byla také odhalena politická korupce. Mezi zatčenými jsou i tři starostové měst v New Jersey, dva tamní zákonodárci a několik rabínů. Oznámila to agentura AP.

Foto: Chip East , Reuters

Policistka v Newarku odvádí jednoho ze zatčených rabínů.

Článek

Počet zatčených je podle AP vysoký i na New Jersey, ve kterém se od roku 2001 ke korupci přiznalo, nebo z ní bylo usvědčeno 130 veřejných činitelů. "Problém s korupcí v New Jersey je jedním z nejhorších, ne-li nejhorším v celé zemi," řekl Edward Kahrer z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). "Korupce je rakovina, která ničí hlavní hodnoty tohoto státu."

Mezi obviněnými z korupce jsou například starosta Hobokenu Peter Cammarano, který údajně vzal úplatky ve výši 25 000 dolarů (450 000 korun), nebo starosta Ridgefieldu Anthony Suarez, který měl vzít nelegálních 10 000 dolarů (180 000 korun).

Pašování orgánů a praní peněz přes charitu

Základem pro úspěch vyšetřování byl podle agentury Reuters informátor, kterému se podařilo proniknout do kriminálního prostředí a infiltrovat skupinu rabínů, kteří prali peníze. Jejich síť sahala z New Jersey a New Yorku až do Izraele a za pomoci charitativních neziskových organizací informátorovi "vyprali" od června 2007 do července 2009 tři milióny dolarů (54 miliónů korun). Za celou dobu fungování sítě jí údajně prošly desítky miliónů dolarů.

Skupina se prý také podílela na pašování orgánů z Izraele. Jedním z obžalovaných je newyorský Levy Izhak Rosenbaum, který se údajně za 160 000 dolarů (asi 2,88 miliónu korun) snažit prodat ledvinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám