Hlavní obsah

Pokus o převrat, komentují v USA útok na Kapitol

– Washington
Novinky, aš, drk

Bezprecedentní útok Trumpových příznivců na budovu Kapitolu, kde měli kongresmani stvrdit vítězství Joea Bidea v prezidentských volbách, se dočkal tvrdých odsudků. Podle bývalého šéfa policie ve Washingtonu Charlese Ramsaye měla akce blízko k pokusu o puč. V tomto názoru nebyl osamocený.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace kongresmanů z KapitoluVideo: AP

 
Článek

„Je to nejblíž k pokusu o puč, jaký kdy tato země zažila, řekl Ramsay stanici CNN. Dodal, že Trump by měl vypadnout a umožnit orgánům na ochranu pořádku zasáhnout a zjistit bezpečnost v Kapitolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka Trumpových příznivců v KapitoluVideo: AP

Televize CNN akci demonstrantů označila za invazi do Kapitolu. „Tohle není demokracie, tohle je pokus o státní převrat,“ napsal na Twitter pensylvánský guvernér Tom Wolfe.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Podporovatelé Donalda Trumpa před Kongresem

Situace byla extrémně napjatá, kongresmani museli být evakuováni v plynových maskách, protože policie použila v budově slzný plyn. Starostka Washingtonu vyhlásil noční zákaz vycházení, který bude platit od šesti večer do šesti ráno místního času.

Policie nedokázala demonstrujícím zabránit v tom, aby pronikli do budovy Kapitolu a má i problémy dostat je ven z budovy. Jedna žena byla postřelena, je v kritickém stavu, další lidé byli zraněni.

Armáda odmítla zasáhnout

Americké ministerstvo obrany nejprve odmítlo vyhovět žádosti vedení města, aby byli u Kapitolu nasazeni příslušníci Národní gardy. Posléze souhlasilo a poslalo na místo asi tisícovku členů.

„Kongres musí okamžitě začít proces impeachmentu. Armáda musí být podle zákona vyjmuta z Trumpovy moci,“ uvedl politolog z Harvardovy univerzity Ryan D. Enos.

Americký prezident Donald Trump sice opakovaně vyzval své příznivce, aby se chovali klidně a nesklouzli k násilí: „Jsme strana zákona a pořádku - respektujte zákon a naše skvělé muže a ženy v modrém.“ I když Trump své příznivce vyzval ke klidu, nejprve jim neřekl, aby odešli z Kapitolu. Washingtonský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Karl A. Racine uvedl v prohlášení: „Vyzýváme Donalda Trumpa aby hned řekl, svým příznivců, kteří vnikli do Kapitolu, aby s tím skončili, nebránili se a vrátili se v klidu tam, odkud přišli. Spojené státy jsou největší demokracií na světě a která spočívá na pokojném předávání moci. S výzvou pak přišel o nově zvolený prezident Joe Biden. Trump posléze vystoupil na Twitteru a vyzval své příznivce, aby šli domů.

Ivanka Trumová na Twitteru označila demonstranty za americké vlastence, ale odsoudila násilí. Svůj příspěvek pak smazala.

Republikáni kritizovali demonstranty

Ke klidu vyzval Trumpovy příznivce i velký zastánce dosluhujícího prezidenta senátor Ted Cruz: „Útok na Kapitol je potřeba hned teď zastavit. Ústava chrání poklidné protesty, ale násilí - ať zleva, nebo zprava, je vždy špatné.“

Republikánský kongresman Mike Gallagher, který dlouhodobě podporuje Trumpa, řekl, že útok na kapitol je „šílený“. „Neviděl jsme nic takového od chvíle, kdy jsem byl v letech 2007 a 2008 nasazen v Iráku. Je potřeba, aby to prezident odvolal. Skončilo to. Volby skončily.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trumpovi příznivci vtrhli do KapitoluVideo: Reuters

K odchodu vyzval demonstrující i viceprezident Mike Pence. „Násilí a ničení v Kapitolu musí skončit a musí skončit hned.“

Bývalý ředitel Národní zpravodajské služby Richard Grenell označil jednání lidí, kteří vtrhli do Kapitolu za neamerické. Podle něj by měla policie zatknout všechny, kteří se na jeho půdě dopouštěli násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám