Hlavní obsah

Pokud by šel Trump do vězení, ozbrojená ochranka by musela s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by americký exprezident Donald Trump skončil za mřížemi, do vězení by s ním museli i agenti Tajné služby USA, kteří mají za úkol bývalého lídra Spojených států chránit. Podle listu New York Times (NYT) i toto vyplynulo ze setkání zástupců federálních a místních úřadů, které na popud newyorské prokuratury na toto téma proběhlo. Deník zároveň zdůraznil, že je velmi nepravděpodobné, že by Trump v blízké době ve vězení skončil.

Foto: Curtis Means, Reuters

Americký exprezident Donald Trump během úterního stání u soudu

Článek

Na zmíněné schůzce, která se odehrála minulý týden i za účasti agentů Tajné služby USA, se zatím řešilo především to, jak zajistit Trumpův přesun a bezpečnost pro případ, že by exprezidenta kvůli pohrdání soudem nakrátko poslali do cely v soudní budově, napsal NYT. Postup pro případ, že by soud Trumpovi uložil delší trest vězení, se zatím řešil jen nepřímo. Ochranka, která má za úkol nepřetržitě dohlížet i na bezpečí amerických exprezidentů, by ale zřejmě musela do vězení s ním.

Trump by musel být držen odděleně od ostatních vězňů a jeho jídlo by podléhalo zvláštní kontrole, stejně jako jeho osobní věci, napsal NYT s odvoláním na informované činitele. Agenti by také museli být ozbrojeni, což je další věc, která se běžným vězeňským pravidlům naprosto vymyká. Několik státních a městských věznic v New Yorku přitom bylo nedávno uzavřeno, takže některé opuštěné budovy či jejich křídla by mohly posloužit právě pro exprezidenta a jeho tým, dodali podle deníku někteří z představitelů.

Před soudem, kde vybírali porotu pro proces s Trumpem, se zapálil muž

Zahraniční

Aktuální proces v New Yorku, který se týká údajného falšování účetních záznamů k zakrytí platby pro pornoherečku Stormy Daniels, je možná jedinou ze čtyř Trumpových trestněprávních kauz (další se týkají obvinění z pokusů zvrátit výsledek voleb či neoprávněného uchovávání tajných dokumentů), která do listopadových voleb skončí před porotou. Za 34 bodů obžaloby týkající se falšování účetnictví by mu soudce Juan M. Merchan mohl uložit až čtyři roky ve státním vězení, pro prvopachatele v Trumpově věku by šlo ale o mimořádně přísný trest, podotkl web. Pokud by Trump byl odsouzen a stal by se znovu prezidentem, nemohl by se v této kauze omilostnit, protože jde o státní, nikoliv federální případ.

V úterý se newyorský soud zabýval požadavkem prokuratury, aby Trump dostal pokutu 10 tisíc dolarů (skoro 240 tisíc Kč) za porušování soudního příkazu, který omezuje jeho veřejná vyjádření o aktérech procesu kolem údajného falšování exprezidentových finančních záznamů. Soudce zakázal Trumpovi mluvit o potenciálních svědcích nebo členech poroty, exprezident se ale v posledních dnech před novináři nebo na internetu v této souvislosti opakovaně vyjadřoval.

Podle prokuratury zákaz porušil nejméně desetkrát. Pokud kvůli tomu bude uznán vinným za pohrdání soudem, hrozilo by Trumpovi teoreticky až 30 dní vězení za každý takový přečin. Obžaloba nicméně zatím toto uvěznění exprezidenta nepožaduje. Naopak podotkla, že právě to by si zřejmě Trump přál.

Donald Trump si u soudu zdříml

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám