Hlavní obsah

Pod chilským věžákem nad oceánem se vytvořila obří trhlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evakuaci sedmnáctipatrového obytného domu v luxusní čtvrti chilského města Concón si vyžádal po vydatných deštích sesuv půdy, který přímo u základů výškové budovy vytvořil hrozivě vypadající trhlinu. Úřady se obávají, že by se dům mohl zřítit.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Trhlina pod výškovou budovou v chilském městě Concón

Článek

Podle serveru La Nación asistovala vyklízení domu na pobřeží Tichého oceánu policie. Krizovou situaci způsobilo zřejmě přetížení a kolaps podzemního sběrače dešťové vody. Pokračující srážky pak trhlinu dále prohloubily do té míry, že se sesunuly i části pobřežní komunikace.

Podle starostky Macareny Ripamontiové se na odvodňovací systém v posledních letech napojovalo stále více domů a jeho kapacita už nestačila.

Podobně se vyjádřila a jakoukoli odpovědnost odmítla i společnost, která dům postavila. K sesunutí pozemku sousedícího s ohroženým objektem podle ní došlo následkem selhání sběrného systému dešťové vody. Ten byl navržen jinou firmou v rámci urbanizace rozlehlého sektoru, dodala společnost v prohlášení.

Chile v minulých dnech stihly mimořádně silné srážky a záplavy, které si vyžádaly dva mrtvé a stovky zraněných. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v několika provinciích stav katastrofy.

Jako domino. Kamera zachytila pád šestipatrových domů po prudkých deštích v Indii

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám