Hlavní obsah

Počet obětí záplav v Brazílii se blíží čtyřem stům

– Rio de Janiero • Aktualizováno
Novinky,

Nejméně 375 mrtvých si vyžádaly záplavy a sesuvy půdy v jihovýchodní Brazílii v okolí Rio de Janeira. Desítky dalších osob jsou pohřešovány, uvedla ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Článek

Nejhorší je situace v Teresópolisu vzdáleném asi 80 kilometrů od Ria, kde do poledních hodin zahynulo 146 lidí. Byl tam vyhlášen stav nouze poté, co se řeka vylila ze břehů a zatopila řadu budov. Za 24 hodin tam napršelo 260 milimetrů srážek.

"Je to největší katastrofa v dějinách města," prohlásil starosta Teresópolisu Jorge Mário Sedlacek v rozhovoru pro televizní stanici Globo. Sdělil také, že ve městě je pohřešováno asi 50 osob a na 200 osob tu bylo během záplav zraněno. Na tisíc lidí ztratilo střechu nad hlavou.

Televizní záběry ukazují osobní a nákladní auta, které strhl žlutohnědý proud a odnáší je v dál. Autobusům, které zůstaly na ulici, dosahuje voda až po střechu. Ve městě operuje 800 záchranářů a hasičů, kteří hledají přeživší obyvatele.

Očitá svědkyně: Nadalo se nic dělat

„Viděl jsem šest těl na své ulici, řekl 53letý Antonie Venancio. Jeho dům zavalilo bláto, ale stále stojí.

„Tolik lidí tu zmizelo. A mnoho z nich nebude pravděpodobně již nikdy nalezeno. Nedalo se nic dělat. Bylo to peklo," posteskla si podle AP jedna z obyvatelek města, která se obává, že při záplavách přišla o 15 příbuzných.

Dalších nejméně 107 lidí zemřelo při sesuvech půdy ve stoosmdesátitisícovém Nova Friburgo, jsou mezi nimi i tři záchranáři. Tam přitom byli hlášeni původně jen tři mrtví. Počet obětí vzrostl, když se záchranáři dostali do méně přístupných míst.

Třicet pět lidí zahynulo také v nedaleké Petropoli. "Žiju tu už 25 let a nikdy jsem neviděl nic podobného. Bydlím na vyvýšeném místě, ale když jsem se podíval dolů, spatřil jsem bahnité moře. Většina lidí se zachránila tím, že vylezla na stromy nebo utekla do vyšších poloh," uvedl podle Reuters jeden z obyvatel Petropole.

Záplavové lijáky už v úterý připravily o život 14 lidí v Sao Paulu.

Škody se odhadují na 420 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám