Hlavní obsah

Počet obětí výbuchu plynu v hotelu v Havaně stoupl na 31

Havana
Aktualizováno

Počet obětí pátečního výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v kubánské metropoli vzrostl na 30, informovala o tom v noci na dnešek agentura AP s odvoláním na místní úřady. Z 85 zraněných jich 24 zůstává v nemocnici, z toho stav devíti je velmi vážný až kritický. Záchranáři se psy i v neděli pokračovali v prohledávání trosek hotelu v naději, že najdou nějaké přeživší.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Následky exploze v hotelu Saratoga v Havaně

Článek

„Nepřestaneme prohledávat zničený hotel, dokud nenajdeme posledního pohřešovaného,“ citovala agentura EFE Alexise Acostu z havanské radnice. „Nyní se snažíme dostat do suterénu, protože právě tam byli zaměstnanci, kteří se ještě pohřešují,“ dodal.

Představitel společnosti Grupo de Turismo Gaviota, která je vlastníkem hotelu, v sobotu uvedl, že 13 jeho zaměstnanců je nezvěstných. Guvernér Havany Reinaldo García Zapata v sobotu večer řekl, že 19 rodin pohřešuje příbuzné a že záchranné práce budou pokračovat.

Hotel se rekonstruoval

V hotelu  Saratoga s 96 pokoji v době výbuchu nebyli žádní hosté, protože se rekonstruoval. Obnovit provoz měl po dvouleté pauze tento týden v úterý, takže v budově bylo pět desítek dělníků. Oběti a zranění jsou ale i z řad lidí, kteří se v době exploze nacházeli poblíž tohoto pětihvězdičkového hotelu. Ten leží ve starém městě v centru Havany.

V centru Havany explodoval luxusní hotel

Amerika

Podle kubánského ministerstva zdravotnictví se obětí výbuchu stalo 16 mužů a 14 žen, mezi nimi byli i čtyři nezletilí ve věku 10, 15 a 17 let. Mezi mrtvými je podle agentury EFE i mladá španělská turistka a její partner, třicetiletý Španěl, v nemocnici bojuje o život. Všechny ostatní oběti jsou Kubánci, rovněž mezi hospitalizovanými už nejsou další cizinci.

Příčina neštěstí se vyšetřuje. Podle místní úřadů ale zřejmě vybuchl plyn, když se z cisterny zaparkované před hotelem přečerpával do hotelového zásobníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám