Hlavní obsah

Pětice vězňů z Guantanáma: Jsme teroristé do morku kosti

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Pět lidí zadržovaných na americké základně na Guantanámu obviněných z podílu na teroristických útocích z 11. září 2001 sdělilo americkým žalobcům, že jsou „teroristy až do morku kostí“. Uvedli to v reakci na obvinění vznesená proti nim.

Článek

Obvinění se označují za radu šúra z 11. 9. V textu doručeném do Pentagonu uvedli, že se necítí vinni a nestydí se za své činy: „Pro nás to nejsou obvinění, pro nás je to stužka cti, kterou nosíme s hrdostí.“

Chálid Mohammed už dříve přiznal, že je od A do Z odpovědný za útoky z roku 2001. V předběžném slyšení Muhammad uvedl, že se chce přiznat ke všem obviněním. Dodal také, že osobně sťal v roce 2002 amerického novináře Davida Pearla a podílel se na 30 teroristických spiknutích. Dopaden byl v březnu 2003 v Pákistánu.

Americké úřady už dříve přiznaly, že byla při výslechu Muhammada použita sporná metoda topení, považovaná za mučení. 

Zadržovaný Arab půjde v USA před soud jako terorista

Před americkým soudem stane kvůli obvinění z terorismu také Arab Alí Marri. Jeho obvinění v úterý potvrdilo nové přezkoumání případu. Marri byl zadržen krátce po 11. září. Původně čelil obvinění z podvodu. Vinu popírá.  

Ali Marri na archivním snímkufoto: Reuters

Třiačtyřicetiletý Marri, mající saúdské a katarské občanství, byl zadržen krátce po atentátech z 11. září 2001. Byl obviněn z podvodu spáchaného s pomocí kreditní karty. O dva roky později byl označen za nepřátelského bojovníka. Tento status umožnil v USA jeho dlouhodobé zadržování bez obvinění. Vězněn byl na základně v Jižní Karolíně.

Podle americké prokuratury se setkal s bin Ládinem a dobrovolně se přihlásil na sebevražednou misi v době, kdy studoval v Illinois. Hrozí mu třicet let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám