Hlavní obsah

Parník tlačil na přídi velrybí samičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage

Luxusní parník Princess Sapphire se v aljašských vodách střetl se samičkou keporkaka. Její tělo uvízlo na přídi a loď ji tlačila pod vodou několik hodin před sebou. Je to třetí podobný incident za několik minulých let. Oznámil to americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA).

Článek

Tělo třináctimetrové samice se na přídi parníku našlo ve středu ráno. NOAA předpokládá, že se kytovec s ponořenou částí přídě střetl v noci.

Americká pobřežní stráž loď krátce zadržela jižně od Juneau. Tělo bylo odstraněno a posádka vyslechnuta. Odpoledne pak parník mohl pokračovat v plavbě.

Keporkaci nebo také plejtváci dlouhoploutví jsou chráněni americkým zákonem vztahujícím se na ohrožené živočišné druhy. Zatím není jasné, zda bude s majitelem parníku zahájeno soudní řízení. Zda nebyla velryba při srážce už mrtvá, určí pitva.

Už třetí podobná nehoda

Velrybu našli na přídi u fjordu Tracy Arm. Výletní lodě s turisty plují k tamním ledovcům, vodopádům a také na pozorování mořských živočichů. Společnost Princess Cruises, která tam výlety pořádá, měla od roku 2001 podobné nehody už tři, přičemž dvakrát šlo o parník Princess Sapphire.

Když se loni parník vrátil z Aljašky do Vancouveru, našli na jeho přídi zachycené tělo chráněného plejtváka myšoka.

Před třemi lety společnost zaplatila 750 000 dolarů (14 miliónů korun), aby urovnala soudní spor, v němž šlo stejně jako letos o keporkaka. V roce 2001 se našlo u jedné z aljašských zátok tělo mrtvé březí samice s rozdrcenou hlavou. Společnost sice nepřiznala odpovědnost za její smrt, ale připustila, že její parník Dawn Princess nedodržoval ve vodách, v nichž se velryby nacházejí, přiměřenou rychlost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám