Hlavní obsah

Panamská policie prohledala sídlo firmy Mossack Fonseca

Panama
Aktualizováno

Panamská policie v úterý provedla razii v sídle právní firmy Mossack Fonseca, která pomáhala lidem po celém světě s převody peněz do daňových rájů. Podle informací panamského listu La Prensa se zásahu zúčastnili agenti nedávno vytvořeného zvláštního oddělení místní prokuratury pro boj s organizovaným zločinem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé prohledávali sídlo firmy Mossack Fonseca v Panama CityVideo: Reuters

 
Článek

Zda byly v panamské centrále firmy Mossack Fonseca zabaveny nějaké písemnosti nebo datové nosiče, není zatím známo. Po zásahu uvedla kancelář generálního prokurátora podle BBC, že cílem bylo „získat dokumenty vedoucí k informacím zveřejněným v novinových článcích, které uvádějí, že se firma zapojila do nezákonných aktivit“.

Kancelář současně uvedla, že byly podniknuty i razie v pobočkách firmy.  V minulých dnech policie prohledala i úřadovny společnosti v Peru a v Salvadoru.

Podle ČTK prý personál firmy s policií odmítl spolupracovat. Společnost Mossack Fonseca po razii oznámila v prohlášení, že bude „pokračovat ve spolupráci s úřady při vyšetřování vedeném v našem hlavním sídle.“

Mossack Fonseca potvrdila ochotu spolupracovat při vyšetřování v Peru .

Společnost popírá, že by její jednání bylo v rozporu se zákony. Převádění peněz do daňových rájů samo o sobě totiž nelegální není. Podle expertů by ale dokumenty, které z firmy unikly a byly počátkem dubna zveřejněny, mohly poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech. Na seznamu klientů firmy je i řada světových politiků a dalších vlivných osobností.

Spolumajitel firmy Ramón Fonseca řekl, že do společnosti pronikli hackeři využívající zahraničních serverů. Získali asi jedenáct miliónů dokumentů.

Společnost se kvůli tomu obrátila na panamské státní zastupitelství.

Partnera potopil brazilský skandál

Fonseca byl ministrem ve vládě panamského prezidenta Juana Carlose Varely, ale letos – ještě před nynějším skandálem – z ní odstoupil, protože jiná obvinění ukazovala, že je společnost zapojena do korupčního skandálu v brazilském státním ropném podniku Petrobras.

Ten ohrožuje postavení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové, která se snažila zachránit svůj post velkou rošádou ve vládě. Stále více jí ale hrozí proces impeachmentu, protože většina ze 47 poslanců koaliční Pokrokové strany (PP) se rozhodla podpořit impeachment.

„Strana se rozhodla stáhnout z koalice, bylo to většinové rozhodnutí,“ řekl mluvčí  PP. V březnu se pro odchod z koalice rozhodl největší partner, strana PMDB.

Zatím není jasné, kolik mají příznivci impeachmentu hlasů. Aby se proces spustil, musí pro něj hlasovat 342 z 513 poslanců, pro je zatím 300, proti 125 a 88 je jich nerozhodnutých.

Nepopulární Rousseffová vše označila za pokus o puč ze strany viceprezidenta Michela Temera, který podle ní chce usednout do křesla hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jmenuji se John Doe. Máte zájem o informace?

Frederik Obermaier, reportér německého listu Süddeutsche Zeitung (SZ), odhalil, jak vypadal první a dramatický kontakt s tajemným informátorem, který listu...

Výběr článků

Načítám