Hlavní obsah

Otec útočníka z letadla Američany před synem varoval

Právo, Novinky, CNN, BBC, rei, roš
Lagos

Otec mladého Nigerijce, jenž se v pátek na palubě letadla z Amsterdamu do Detroitu pokusil odpálit bombu, americké úřady před svým synem varoval. Přední nigerijský bankéř Alhaj Omar Mutalláb je upozorňoval, že zastává extrémní názory.

Foto: Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Článek

Spojené státy potvrdily, že se o 23letého Omara Farúka Abdula Mutallába začaly zajímat minulý měsíc. Zřídily pro něj složku, ale získané informace prý nenaznačovaly, že by měl být přidán na seznam osob, které mají zákaz létat. List The Independent ale napsal, že Britové Mutallábovi zákaz udělili.

Letiště téměř po celém světě mezitím zpřísnila bezpečnostní opatření. Mutallába formálně obvinil soudce v michiganské nemocnici, kde je ošetřován kvůli popáleninám, které si údajně způsobil při pokusu odpálit výbušninu.

Stanice BBC oznámila, že britská policie prohledává byt v Londýně, kde Mutalláb žil během studií.

Bankéřův synek se toulal po světě

Mladého muže k terorismu nedovedla frustrace z nuzných životních podmínek, jež bývá branou k extremismu. Byl to syn zámožného a váženého otce, který stál celých deset let v čele prominentní banky First Bank of Nigeria.

Je dalším varovným příkladem, že zdání klame, jako tomu bylo v případě Mohamada Atty, v Evropě vzdělaného člověka, který nakonec stanul v čele komanda, jež 11. září 2001 ve Spojených státech uneslo čtyři letadla a zaútočilo na New York a budovu Pentagonu.

Pátrání po detailech pobytu v Jemenu

Bankéřův potomek se po studiích strojařiny na univerzitě v Londýně v letech 2005 až 2008 toulal po světě. „Myslím, že mohl být i v Jemenu, ale prověřujeme to,“ připustil nešťastný otec.

Prominentní bankéř teď úzce spolupracuje s nigerijskými, ale i americkými úřady, jejichž zástupci si s ním v neděli dali schůzku v metropoli Abudži.

Právě při údajné návštěvě v Jemenu měl mladý Mutalláb dostat celkovou instruktáž i komponenty výbušné směsi, jak vypověděl po svém čtvrtečním neúspěšném pokusu odpálit airbus americké letecké společnosti. Bankéř měl už delší dobu zlé tušení, které bude muset podrobně vysvětlit.

Do Nigérie „se vkradl“ těsně před odletem

Z čeho mohl soudit o radikalizaci názorů svého syna, o němž v listopadu informoval americkou ambasádu v Nigérii, když jeho syn křižoval svět?

Podle vyjádření nigerijského ministerstva informací totiž Mutalláb junior v poslední době v zemi vůbec nežil. „Muž, o kterém je řeč, žil nějakou dobu mimo zem. Vkradl se do Nigérie 24. prosince a týž den odjel,“ prohlásil ke kauze ministr informací Dora Alkumyili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám