Hlavní obsah

Ohio letos nikoho nepopraví kvůli problémům se smrtícím sérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký stát Ohio odložil všechny plánované popravy, a letos tak nevykoná ani jeden trest smrti. Důvodem jsou spory o složení smrtící látky, která se odsouzeným při popravě píchá. V USA bylo loni několik nepovedených poprav, při nichž zřejmě odsouzení trpěli, jedna z nich právě v Ohiu.

Foto: Handout, Reuters

Ohio oznámilo, že letos nevykoná žádnou popravu

Článek

Ve státě vyvolala kritiku loňská lednová poprava vraha Dennise McGuirea, který při ní nezvykle dlouze umíral - agónie trvala 26 minut, což bylo nejdéle od znovuzavedení poprav v tomto státě v roce 1999. Vězeň navíc vzhledem ke zřejmým fyzickým projevům bolesti při popravě nejspíš velmi trpěl.

V Oklahomě poté vzbudila rozruch poprava Claytona Locketta, který po injekci trpěl křečemi, zatínal zuby a až po 40 minutách od zahájení popravy zemřel na infarkt. Na konci července byl vězeň z Arizony prohlášen za mrtvého až hodinu a 57 minut od chvíle, co poprava začala.

Kvůli tomu se začalo více mluvit o složení smrtících injekcí, které prý v některých případech není dost účinné. Obhájci mnoha odsouzenců loni u soudů konkrétně vystupovali třeba proti léku midazolam, který se používá jako uspávací prostředek a který podle nich neúčinkuje dostatečně.

USA dříve používaly látku, kterou jim dodávaly evropské země. Ty s tím ale přestaly právě proto, že nesouhlasí s trestem smrti. Stát Tennessee dokonce loni oznámil, že se vrátí k popravám na elektrickém křesle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám