Hlavní obsah

Nový mexický prezident mluvil s Trumpem o migraci

Ciudad de México

Migrace byla hlavním tématem středečního telefonického rozhovoru nového mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem. López Obrador uvedl, že spolu oba prezidenti hovořili i o možnosti vytvoření společného programu, jehož cílem by byl rozvoj Střední Ameriky i Mexika a tvorba pracovních míst.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Andres Manuel López Obrador

Článek

„Dnes jsme telefonicky hovořili s prezidentem Donaldem Trumpem,” uvedl na Twitteru levicový López Obrador, který nastoupil do funkce 1. prosince. Rozhovor o migraci podle něj proběhl v „duchu respektu a přátelství”.

Několikrát slíbil, že se pokusí snížit počet emigrantů programem hospodářského rozvoje své země. Spojené státy by podle něj měly přispět na rozvoj chudého mexického jihu i středoamerických zemí, odkud do USA putuje nejvíce lidí.

Téma migrace zatěžuje mexicko-americké vztahy dlouhodobě. K napětí přispěly v posledních měsících karavany, v nichž se tisíce Středoameričanů vydaly na cestu přes Mexiko k jižní hranici USA. Zhruba sedm tisíc lidí, jejichž cílem je požádat ve Spojených státech o azyl, se nyní zdržuje v mexické Tijuaně. Na vyřízení své žádosti by podle agentury Reuters mohli v příhraničním městě čekat i několik měsíců. Trump kvůli nim vyslal k hranici několik tisíc vojáků.

Problematika migrace a ostrahy americko-mexické hranice byly jedněmi z hlavních témat Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016. Stejné téma  šéf Bílého domu využil i v kampani před listopadovými volbami do Kongresu.

Americký prezident slibuje, že na hranici nechá postavit zeď. Mexiko už několikrát odmítlo jeho požadavek, aby za zeď zaplatilo. Spor o financování zdi nabírá na obrátkách s blížícím se 21. prosincem, kdy by americké vládě mohl vyschnout provozní účet. Demokraté na posílení pohraniční infrastruktury nabízejí 1,3 miliardy dolarů (necelých 30 miliard korun), ale prezident žádá, aby v příštím finančním roce dostal na stavbu zdi pět miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám