Hlavní obsah

Nové sankce proti KLDR. Rada bezpečnosti je schválila jednomyslně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek schválila zpřísnění sankcí proti Severní Koreji. Jsou odpovědí na v pořadí už třetí jaderný test, který Pchjongjang provedl v únoru. KLDR dopředu pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy, pokud nové sankce Radou bezpečnosti projdou.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila nové sankce proti KLDR

Článek

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti nový balík sankcí schválila jednomyslně, proti nebyli ani zástupci států, jako je Rusko nebo Čína.

Nové mezinárodní restrikce mají zastavit Severní Koreji přísun materiálu a peněz, které by mohly posloužit k vývoji jaderného arzenálu.

Rezoluce podle BBC míří na severokorejské diplomaty, bankovní převody peněz a omezuje také přístup k luxusnímu zboží. Zároveň zavádí omezení pro zahraniční cesty a zmrazení bankovních účtů tří představitelů komunistického režimu a dvou společností spojených se severokorejskou armádou.

Velvyslankyně Spojených států při OSN Susan Riceová uvedla, že text rezoluce "ostře odsuzuje" činy Pchjongjangu. Sankce podle ní "dál omezí" možnosti KLDR vyvíjet vlastní jaderný program.

Celkem je to už čtvrtý balík sankcí proti KLDR, které Rada bezpečnosti přijala od roku 2006 v reakci na raketové a jaderné testy režimu v Pchjongjangu.

Reklama

Související články

USA chtějí zpřísnění sankcí vůči KLDR

Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání v úterý odsoudila třetí jaderný pokus Severní Koreje. Americká velvyslankyně Susan Riceová vyzvala ke...

Výběr článků

Načítám