Hlavní obsah

Nemocné ženě s plodem bez mozku nakonec povolí císařský řez

Novinky, rei
San Salvador

Vážně nemocná žena, jíž nejvyšší soud v Salvadoru nepovolil interrupci navzdory tomu, že se u dítěte, které čeká, nevyvinul mozek, nakonec příští týden podstoupí císařský řez. Uvedla to ve čtvrtek právní zástupkyně 22leté ženy.

Foto: Henry Romero , Reuters

Demonstrace za právo pro 22letou Beatriz podstoupit interrupci

Článek

„Je jasné, že zásah není interrupcí. Je to vyvolaný porod, to je něco jiného,“ prohlásila právnička María Rodriguezová. Její 22leté klientce, označované pouze jako Beatriz, selhávají ledviny a její plod trpí takzvanou anencefalií, kdy se mu nevyvíjí lebka a mozek. Téměř všechny děti s touto nemocí zemřou nejpozději krátce po porodu.

V Salvadoru nicméně platí zákaz umělého přerušení těhotenství.

Beatriz, která je v sedmém měsíci těhotenství, nepomohla ani vyjádření lékařské komise doporučující interrupci. Soud zákrok zamítl poměrem hlasů 4:1. Soudci argumentovali tím, že nemoc Beatriz mají lékaři pod kontrolou.

[celá zpráva]

Porod císařským řezem už naopak ministerstvo zdravotnictví posvětilo. Podle právničky Rodriguezové byla snaha ochránit život těhotné „rozhodujícím faktorem“.

Beatriz poskytla rozhovor agentuře AFP. „To, co mi udělali, nebylo správné. Nechali mě trápit se tady v nemocnici čekáním,“ uvedla. Ze zákroku naplánovaného na příští týden je nervózní, nicméně je ráda, že pro něj bylo rozhodnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám