Hlavní obsah

Na ženu zaútočil delfín, málem přišla o nohu

Delfíni útočí na lidi jen velmi zřídka, ale Claire Byeová z anglického Bristolu je jednou z těch, kterým se to stalo. Delfín ji vážně zranil na noze a další velké komplikace nastaly, když se jí do zranění dostala infekce.

Britka si šla zaplavat do řeky v Bolívii, delfín jí téměř ukousl nohuVideo: AP

 
Článek

Osmadvacetiletá Byeová se koncem minulého roku vydala s přítelem Louisem na dovolenou svých snů. Chtěla sedm měsíců strávit ve Střední a Jižní Americe, ale její cesta skončila už po třech měsících v Bolívii, když ji vážně zranil delfín.

Koupání mezi říčními delfíny je v Bolívii svým způsobem atrakce, a tak Claire přišla k řece Yacuma vedle přítele také se zkušeným průvodcem a přidali se k nim i další turisté, mezi nimiž byly i děti.

Po nějaké době však začali být delfíni podráždění a několik lidí si od nich odneslo pár škrábanců. Všichni tedy vylezli na pontony a s delfíny si na radu průvodce hráli s pomocí vody v lahvích. Claire však lahev upadla, tak pro ni skočila do mělké vody.

Foto: Profimedia.cz

Delfínovec amazonský - jihoamerický říční delfín

V tu chvíli však zaútočil agresivní delfín a zakousl se do její nohy. Sevření trvalo asi 20 sekund, a když se dalším lidem podařilo dostat Claire z vody ven, byla její noha prokousaná, kůže na cáry a kosti odhalené.

Do nejbližší nemocnice to nebylo daleko, ale její úroveň byla tristní. Nebyly tam prakticky žádné léky a o hygieně se nedalo mluvit. Záhy ji tedy přesunuli do větší nemocnice ve městě Rurrenabaque, kde však nebylo místo, a tak musela zůstat na ubytovně. Lékaři navíc její noze nevěnovali příliš pozornosti, ačkoliv již bylo zřejmé, že v ní má zánět.

Musela pomoci ambasáda

Do věci se nakonec vložila britská ambasáda v Bolívii, s jejíž pomocí se Claire dostala do nemocnice v hlavním městě La Paz, kde jí zranění vyčistili a odstranili odumřelou tkáň. Ale musela tam zůstat ještě další dva týdny, než mohla odletět do Británie.

Po návratu domů zamířila ihned na pohotovost, kde se dozvěděla, že má v noze další infekci. Podstoupila také transplantaci kožní tkáně z třísel a rána se jí pomalu hojí.

Delfín v akváriu na Floridě napadl cvičitelku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám