Hlavní obsah

Na pohřbu Floyda omylem ukazovali fotku hráče amerického fotbalu

Houston

Organizátoři úterního pohřbu černocha George Floyda v texaském Houstonu při obřadu na promítacím plátně na stěně ukazovali fotografii bývalého hráče amerického fotbalu stejného jména. Fotografie někdejšího člena týmu New York Jets, kterému je nyní 59 let, se objevila ve zpravodajství britské BBC a některých amerických televizních stanic.

Foto: Godofredo A. Vásquez, ČTK/AP

Pohřeb George Floyda. V pozadí fotka mrtvého muže. Během obřadu však byl promítnut i černobílý snímek, na němž nebyl Floyd, ale žijící hráč amerického fotbalu stejného jména.

Článek

Na úterním pohřbu George Floyda se sešly stovky truchlících oblečených v bílém. Během smutečního obřadu, který trval několik hodin, byly promítány fotografie ze života zemřelého.

Objevil se mezi nimi i černobílý snímek bývalého hráče amerického fotbalu George Floyda. Americká média dnes uvedla, že pohřební služba, která obřad zorganizovala, se k tomuto omylu zatím nevyjádřila.

BBC ve středu připustila, že snímek použila v úterý ve své zpravodajské relaci News at Ten. "Nevíme, proč byla během obřadu využita tato fotografie, ale následně jsme ji použili jako součást našeho zpravodajství o obřadu," uvedla britská televizní a rozhlasová stanice. Prý stále zjišťuje, co se stalo, a ujišťuje, že rozhodně nebylo jejím záměrem někoho urazit.

V Houstonu se rodina rozloučila se zabitým Floydem

Amerika

Šestačtyřicetiletý George Floyd zemřel 25. května v Minneapolisu, když mu při zatýkání bělošský policista skoro devět minut klečel na krku. Dělo se tak přesto, že zatýkaný opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floydova smrt vyvolala ve stovkách amerických měst demonstrace a odstartovala práce na reformě policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám