Hlavní obsah

Na Mars a zpět by to nemělo trvat déle než 48 měsíců

Právo, JPL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Raketou na Mars poletíme zas – ty a já,“ zpívala již před čtyřiceti let nezaměnitelným hlasem Věra Špinarová. Lidstvo až dosud dostalo na Mars řadu robotů, ale průkopník soukromých letů do vesmíru miliardář Elon Musk oznámil, že jeho společnost SpaceX chce k Marsu vyslat hned čtyři lodě s lidmi, přičemž první let plánuje už na rok 2024 jako začátek dalšího osídlování čtvrté planety Sluneční soustavy lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Mars. Ilustrační foto

Článek

Už těď je jasné, že splnit sen hned několika generací nebude ani jednoduché, ani levné.

Ruští, němečtí a američtí vědci řízení Yurim Shpritsem z Kalifornské univerzity v Los Angeles se již delší čas věnují otázce bezpečnosti meziplanetárních expedic.

Pozor na záření

Při svém výzkumu, jehož výsledky přetiskl časopis Space Weather, kombinovali geofyzikální modely kosmického záření během slunečního cyklu a počítačové simulace účinků radiace jak na astronauty samotné, tak na jejich loď. Jakmile se odvážní muži a ženy vydávají dál od Země, už je nechrání magnetické pole naší planety.

Čínská sonda se „uvelebila“ na orbitě Marsu, aby mohla povrch planety lépe zkoumat

Věda a školy

Od tohoto okamžiku čelí vyšším dávkám škodlivého záření, jehož zdrojem je nejen Slunce a Mléčná dráha, ale také vesmír mimo naši galaxii.

Aby byli lidé putující k Marsu v bezpečí před zářením, musí mít kosmická loď dostatečně silný ochranný štít. Přitom ale konstruktéři nesmějí zapomínat, že tímto způsobem zvyšují hmotnost vesmírného plavidla a že příliš mohutná ochranná hliníková vrstva navíc zvyšuje množství druhotného záření.

Co napověděly počítače

Tomu jsou kosmonauté vystaveni, a které vzniká právě pronikáním kosmických částic ochranným štítem.

Protože na rozdíl od slunečního větru, tedy proudu částic vytvářených hvězdou naší soustavy, působí na posádku i loď galaktické kosmické paprsky neustále, měly by vesmírné koráby mířící k rudé planetě startovat v době vrcholné sluneční aktivity, která odkloní právě záření pocházející ze vzdálených galaxií.

NASA zveřejnila další zvuky z Marsu

Věda a školy

V závislosti na době startu a množství paliva trvá průměrný let ze Země na Mars asi devět měsíců.

„Výprava bude bezpečná, pokud loď doletí na rudou planetu a vrátí se zpět do dvou let,“ shrnuje Shprits.

Reklama

Výběr článků

Načítám