Hlavní obsah

Na letecké show v Daytonu zahynuli pilot a kaskadérka na křídle dvouplošníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dayton

Tragicky dopadlo sobotní vystoupení 44leté kaskadérky Jane Wickerové na leteckém dni Vectren v ohijském Daytonu. Při její show, kdy se procházela za letu po křídle dvouplošníku Stearman, stroj pilotovaný 64letým Charliem Schwenkerem narazil do země, kde okamžitě vzplál.

BEZ KOMENTÁŘE: Na letecké show se zřítilo letadlo

 
Článek

Těsně před tragédií ještě moderátor říkal: „Dívejte se. Pořád je tak daleko, dívejte se na Jane, dívejte se na Charlieho, sledujte je.“ V tu chvíli byla žena na konci spodního křídla u levé vzpěry. Stroj se přetočil na záda, pak se ale začal kolébat, to už akrobatka vypadala vyděšeně, jak řekl člověk, který ji sledoval dalekohledem. Letoun pak dopadl na levé křídlo a explodoval.

Foto: Thanh V Tran, ČTK/AP

Jane Wickerová na křídle Stearmanu

Podle dvacetiletého diváka Iana Hoyta letěl stoj příliš nízko a hlavně pomalu, takže se propadl kvůli ztrátě vztlaku.

Wickerová nebyla na rozdíl od většiny svých kolegů připoutána k letadlu, ale uváděla, že používala pravidlo tří bodů, takže se vždy dotýkala letounu na třech místech, například oběma rukama a jednou nohou.

Foto: Thanh V Tran, ČTK/AP

Letadlo se těsně před pádem naklonilo

Po tragédii byla v sobotu další vystoupení odřeknuta a památku obou uctili organizátoři v neděli v 11.55 minutou ticha. Pak už pokračoval program normálně.

Foto: Thanh V Tran, ČTK/AP

Akrobatický dvojplošník při dopadu

Wickerová měla dva syny s jedním ze svých mechaniků Rockem Skowbem. Čekalo se, že se vezmou na křídle letadla, protože Skowbo se také učil tento trik.

Foto: Ty Greenlees, ČTK/AP

Po dopadu stroj vzplál

Případ vyšetřuje americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy, podle něj budou výsledky šetření známy za šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám