Hlavní obsah

Na Havaji hořel 36patrový mrakodrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu
Aktualizováno

Nejméně tři lidé zahynuli při požáru obytné výškové budovy v Honolulu na Havaji. Lékařskou pomoc potřebovalo minimálně 16 osob, oznámila v sobotu agentura AP, podle níž na místě zasahovalo asi 100 hasičů. Podle listu Honolulu Start Advertiser skončili dva lidé v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár mrakodrapu na HavajiVideo: AP

 
Článek

Šestatřicetipatrová budova Marco Polo z roku 1971 u Waikiki v havajské metropoli začala hořet v pátek odpoledne místního času. Požár vypukl ve 26. poschodí a rychle se rozšířil i na dvě další patra nad ním. Hasiči uvedli, že většina obyvatel domu v pořádku opustila své byty.

Podle záchranářů není stále jasné, kolik mrtvých a zraněných si oheň vyžádal. Mluvčí hasičů z Honolulu David Jenkins potvrdil tři oběti, ale naznačil, že jejich počet může vzrůst. Chybí několik lidí z posledního patra.

Plno kouře

Obyvatelé popsali hrůzné momenty. „Ucítil jsem kouř a nějaká žena křičela o pomoc. Podíval jsem se z okna obráceného na Lanai, a i když hořelo na straně obrácené k Mauka, bylo celé patro plné kouře, řekl Mitch Silva, který bydlí v 29. patře.

Tři mrtví byli nalezeni v 26. patře, sdělil listu The Guardian náčelník hasičů Manuel Neves.

Dům nebyl vybaven automatickým zhášením požáru, nebyly tak protipožární sprchy, uvedl Neves.

Na záběrech z místa bylo vidět hustý černý kouř stoupající z hořící budovy, kde je 568 obytných jednotek, a z několika pater šlehaly oranžové plameny.

Foto: Hugh Gentry, Reuters

Ohořelý mrakodrap Marco Polo

Při červnovém požáru výškového domu Grenfell Tower v Londýně zemřelo přibližně 80 lidí, zatímco zhruba 255 jich z hořícího domu uprchlo či bylo zachráněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám