Hlavní obsah

Na Haiti lynčovali 45 kouzelníků voodoo kvůli choleře

Port-au-Prince

Nejméně 45 kouzelníků voodoo bylo v posledních týdnech lynčováno na Haiti kvůli šířící se epidemii cholery, která si v zemi vyžádala už přes 2500 obětí. Uvedla to v pátek BBC s odvoláním na haitského ministra informací. Čtyřicet jich bylo zabito v jedné oblasti, pět dalších v jiných.

Článek

Haiťané sami ve voodoo věří. Když se u nich objevily příznaky cholery, mnohdy dávali přednost návštěvě kouzelníků před cestou do nemocnice. [celá zpráva]

Mnozí si mysleli, že se stali obětí kouzel, a právě proto pak začali útočit na kouzelníky. Domnívali se, že na ně choleru seslali.

Kouzla kouzelníkům nepomohla

„Oběti byly ukamenovány, nebo rozsekány mačetami, než je spálili na ulici,“ uvedl k osudu kouzelníků jeden z úředníků ministerstva informací Moise Fritz Evens.

Ministerstvo odsoudilo vraždy a sdělilo, že řešením situace je zlepšení osvěty v otázkách šíření cholery, aby lidé věděli, jak se nemoc přenáší.

„Kouzelníci voodoo nemají s epidemií cholery nic společného," uvedlo ministerstvo.

Jeden z předních představitelů kouzelníků voodoo Max Beauvoirs si ale agentuře Reuters stěžoval, že policie nezasáhla proti násilí dost účinně: „Od zemětřesení nás lidé obviňují, říkají, že sesíláme kouzla a zlé věci."

S příznaky cholery bylo v zemi od října, kdy epidemie propukla, ošetřeno 121 000 lidí, přičemž 63 500 jich bylo převezeno do nemocnice. Zemřelo na ni nejméně 2535 osob. [celá zpráva]

Nemoc se šíří kvůli špatným sanitárním podmínkám v zemi, sami Haiťané ovšem z jejího rozšíření původně vinili nepálské vojáky sil OSN. Žádný z nich však nakažen nebyl. Pak se obrátila jejich zlost proti kouzelníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám