Hlavní obsah

Místo v Titanu přenechala synovi. Hodně po tom toužil, vypráví matka po katastrofě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkázu miniponorky Titan, která v hlubinách Atlantiku při cestě za vrakem Titaniku explodovala, nepřežilo pět lidí včetně Šahzady (48) a Sulemana (19) Dawoodových, tedy otce se synem. Místo teenagera přitom měla cestu původně absolvovat jeho matka Christine.

Foto: Profimedia.cz

Christine Dawoodová při rozhovoru pro BBC

Článek

Výpravu k vraku legendárního zaoceánského parníku měli manželé Dawoodovi podstoupit už před lety. Kvůli pandemii koronaviru ale byla cesta odložena. Suleman mezitím dospěl a matka tak ustoupila jeho přání. „Hodně po tom toužil. Byla jsem za oba šťastná, protože to byl jejich sen už dlouho,“ řekla Christine Dawoodová BBC v prvním rozhovoru po katastrofě.

Od syna s manželem přitom nebyla daleko. Se svou 17letou dcerou Alinou cestovala na doprovodné lodi Polar Prince. Byla tak u momentu, kdy loď ztratila kontakt s posádkou Titanu. „V tu chvíli jsem nebyla schopná pobrat, co se děje. Od té doby šlo všechno jenom z kopce,“ popisovala.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na této koláži je zleva Šahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet, Stockton Rush a Hamish Harding, posádka ponorky Titan

Posádka lodi zpočátku věřila, že se komunikace s ponorkou obnoví a vše bude v pořádku. „Naději jsem ztratila po 96 hodinách (do té doby měl posádce vystačit kyslík - pozn. red.). V té chvíli jsem psala rodině, že se chystám na nejhorší,“ vzpomínala Dawoodová na kritické chvíle.

Její zesnulý 19letý syn Suleman byl podle ní velkým nadšencem Rubikovy kostky. Hlavolam se naučil skládat a dokázal ho vyřešit za 12 sekund. Chlubil se tím, že bude prvním člověkem, který složí Rubikovu kostku bezmála čtyři kilometry pod hladinou vody. „S dcerou jsme si slíbily, že se na jeho počest naučíme Rubikovu kostku složit,“ uzavřela Dawoodová.

Šahzada a Suleman Dawoodovi byli členy prominentní pákistánské rodiny. Ponorka Titan, ve které cestovali společně s majitelem plavidla a zakladatelem společnosti OceanGate Stocktonem Rushem, dobrodruhem a miliardářem Hamishem Hardingem a francouzským výzkumníkem Paulem-Henrim Nargeoletem, se vydala k Titaniku 18. června.

Kontakt s ponorkou ztratila loď už po hodině a 45 minutách. Ke katastrofě zřejmě došlo ještě ten den. Ponorka nevydržela tlak vody a zhroutila se do sebe (imploze).

Smrt v ponorce Titan šetří kanadská policie

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám