Hlavní obsah

Milník ve výzkumu planet: Sonda Curiosity vrtáním odebrala vzorek z Marsu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Curiosity amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) po dlouhých přípravách v sobotu uskutečnila historický průzkumný vrt do povrchu planety Mars, informoval server BBC. Vzorek získaného šedého materiálu bude proset a prozkoumán, než ho chemicky zanalyzují laboratorní zařízení na Curiosity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sonda Curiosity vrtáním odebrala historický vzorek z MarsuVideo: Reuters

 
Článek

NASA potvrdila, že úspěšný vrt je pro ni předělem v dějinách planetárních výzkumů. „Je to ten největší milník pro tým Curiosity od přistání na Marsu loni v srpnu,“ řekl šéf výzkumu mise John Grotizinger.

Curiosity získala prostřednictvím své 2,2 metru dlouhé robotické paže půdní vzorek z vrtu hlubokého šest centimetrů. Vrtala v prohlubině u marsovského rovníku, nazvané Galeův kráter. Získaný vzorek byl pojmenován John Klein podle člena projektu, který předloni zemřel.

Vrtání předcházela pečlivá příprava

Curiosity na Marsu zjišťuje, zda tam v minulosti nebyl život, a rozbor hornin může přinést důkaz o existenci organických molekul. Výzkumníci už dříve uvedli, že byly nalezeny uhlíkové sloučeniny, ale nepotvrdili s jistotou, jakého jsou původu.

Foto: Grafika NASA

Curiosity na povrchu Marsu

Vrtání začalo už minulý víkend, kdy experti NASA připravovali příslušná zařízení k akci. Vrtné zařízení se nejprve jen dotklo povrchu rudé planety. V průběhu týdne si pak Curiosity vyzkoušela vrtat do vybrané horniny, pouze ale lehce do hloubky dvou centimetrů.

Sonda již dříve nashromáždila množství poznatků naznačujících dřívější výskyt vody na Marsu.

Američané v minulosti odebrali vzorky také z povrchu Měsíce, což učinili i Sověti, kteří získali rovněž materiál z Venuše.

Reklama

Související články

Písek na Marsu je podobný tomu na Havaji

Vědci z amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) analyzovali vzorky půdy, kterou na Marsu odebrala sonda Curiosity. Zjistili, že je podobný písku,...

Sonda Curiosity se chystá vrtat pod povrch Marsu

Americké marsovské vozítko Curiosity se připravuje na první vrt do povrchu rudé planety, uskutečnit by se mohl již v příštím týdnu. V sobotu o tom s odvoláním...

Výběr článků

Načítám