Hlavní obsah

Mexický gang se přiznal k hromadné vraždě desítek studentů, některé upálili zaživa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de Mexico

Zatčení členové mexického drogového gangu Guerreros Unidos se přiznali k zabití více než čtyřiceti studentů, kteří jsou nezvěstní od konce září. V pátek večer to oznámil mexický generální prokurátor Jesús Murillo s tím, že gangu studenty předali policisté.

Foto: Henry Romero, Reuters

Skládky u Coculy, kde našli ostatky zmizelých studentů.

Článek

K likvidaci studentů se podle Muriila přiznali tři nově zadržení členové gangu. Podle nich jim skupinu studentů předala policie. Pachatelé podle něj nevědí, kolik přesně jich bylo, ale jeden z nich řekl, že přes 40. Studenty naložili do nákladních automobilů a odvezli je na skládku v Cocutě. Když tam přijeli, bylo už patnáct z nich po smrti. Zbylé postříleli. Pak těla naházeli na hromadu pneumatik, dřeva a umělé hmoty, vše polili benzínem a zapálili. Někteří ze studentů byli zřejmě upáleni zaživa.

„Oheň hořel od půlnoci do dvou odpoledne. Zločinci nemohli kvůli žáru s těly nakládat po další tři hodiny,“ řekl Murillo. Pak členové gangu zbytky těl rozdrtili a nasypali do pytlů, které pohodili u řeky.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexický federální policista při pátrání po studentech u Igualy

Příbuzní již byli informováni o nálezu šesti pytlů s lidskými ostatky. Murillo ale varoval, že je bude těžké identifikovat, protože jsou spálené. Úřady proto studenty budou dál vést jako nezvěstné, než jejich identitu potvrdí tým forenzních antropologů v Argentině.

„Kvůli vysokému stupni degradace námi nalezených ostatků způsobené ohněm je velmi těžké získat DNA, která by umožnila identifikaci,“ upozornil Murillo. Ta je ale nutná. V oblasti se už dříve našlo několik hromadných hrobů, ale testy DNA vyvrátily, že by v nich byla těla studentů.

Foto: Henry Romero, Reuters

Brána skládky u Coculy

Studenti jsou nezvěstní od 26. září, kdy je při studentských protestech ve města Iguala zadržela policie. Od té doby po nich pátrají tisíce příslušníků bezpečnostních složek.

Foto: Henry Romero, Reuters

Skládka ve strži u Coculy, kde našli ostatky studentů

Celý zásah údajně nařídil starosta Igualy José Luis Abarca po studentských protestech ve městě. Starostu i s jeho ženou po několika týdnech na útěku v úterý policie zadržela na předměstí města Mexika. Žena starosty prý pochází z rodiny dealerů napojené na kartel Beltrán-Leyva a má být i členem Guerreros Unidos.

Ještě před touto událostí místní ozbrojené síly zahájily palbu na autobusy a na auta a zabily přitom šest lidí. Údajně i tento zločin má na svědomí Abarca. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že místní politici a zkorumpovaní policisté spolupracují se zločinci.

Foto: Henry Romero, Reuters

Mexická federální policie při zásahu

Policie zatkla v souvislosti s případem více než sedm desítek podezřelých.

Causa značně podkopala reputaci prezidenta Enriqua Peňi Nieta. Ten v prosinci 2012 do úřadu vstupoval se slibem, že v zemi obnoví vládu práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám