Hlavní obsah

Manžele z Texasu věznili 21 let za údajné satanské rituály na dětech, teď dostanou 75 miliónů

Austin
Aktualizováno

Manželský pár z texaského Austinu, který byl falešně obviněn a desítky let vězněn za údajné sexuální obtěžování dětí při nejrůznějších satanských rituálech, dostane miliónové odškodné. Za 21 let bezdůvodného žaláře kvůli justičnímu omylu dostanou Fran a Dan Kellerovi 3,4 miliónu dolarů. To je v přepočtu 75 miliónu korun.

Foto: Ricardo Brazziell, ČTK/AP

Dan a Fran Kellerovi

Článek

Kellerovi byli odsouzeni v roce 1992 na základě toho, že tříletá dívenka a další děti líčily satanistické rituály, jež měli manželé provádět ve školce, kterou provozovali. Kromě dětí vypovídal také lékař, jenž měl údajně na těle tříleté dívenky najít stopy po mučení.

A přitěžující okolností byly patrně také legendy, jež o školce kolovaly.

Kellerovi měli kromě jiného pít krev, unášet děti do Mexika, kde je měli nechat znásilňovat, vraždit a porcovat jejich těla. Objevily se také zvěsti o tom, že vhazovali děti do nádrže se žraloky. Manželé Kellerovi byli odsouzeni ke 48 rokům vězení.

Z viníků se stali oběti

Zlom v celém případu nastal v roce 2013, kdy se v obnoveném řízení podařilo prokázat, že lékař, který dívku vyšetřoval, pochybil. To, co označil jako důkaz fyzického týrání, soud označil za nedostačující.

Také dívka, jež měla být týrána, vypověděla, že si na nic takového nepamatuje. A žádné další důkazy proti manželům neexistují. Kellerovi byli volní a začali se soudit o odškodné.

USA propadly satanské panice

Podle obhájce Kellerových Keitha Hamptona skončili jeho mandanti za mřížemi mimo jiné kvůli takzvané satanské panice, která v 80. minulého století v USA propukla. Po Spojených státech se tehdy šířily povídačky o tom, jak různá střediska péče o děti provozují satanské sekty, jež zneužívají děti k brutálním rituálům.

Nyní 75letý Dan Keller a jeho 67letá manželka Fran se těší, že i díky odškodnému začnou znovu žít. „Znamená to pro nás, že nemusíme obracet každou penny kvůli sociálnímu pojištění a složenkám. Můžeme zase začít žít. Už žádné noční můry,“ svěřila se serveru Dallas News Fran Kellerová. Jako první si prý s manželem koupí dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám