Hlavní obsah

Kubánská policie zatkla předního disidenta Fariňase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánská policie zatkla disidenta, psychologa a novináře Guillerma Fariňase. Přední kubánský disident, jemuž Evropský parlament v roce 2010 udělil Sacharovovu cenu, byl zatčen před svým domem ve městě Santa Clara, sdělila agentuře AFP jeho matka. Důvod zatčení není jasný, novinář byl ale zatýkán i v minulosti. Fariňas se aktivně účastnil masivních protivládních demonstrací, které se na Kubě konaly 11. července.

Foto: Profimedia.cz

Guillermo Fariňas

Článek

„Přišli před jeho dům okolo 9:00 ráno (15:00 SELČ), pak už jsme se o něm nic nedozvěděli. Musíme čekat,” řekla Fariňasova matka. Stejné velmi strohé informace na twitteru podala opoziční organizace Prisoners Defenders.

Nezávislý novinář Fariňas patří k předním kubánským disidentům a proslul mimo jiné více než dvěma desítkami hladovek za propuštění politických vězňů. Tu první držel už v polovině 90. let, ještě za vlády Fidela Castra. Nejdelší protestní hladovku (135 dní) držel Fariňas v roce 2010 poté, co ve vězení zemřel disident Orlando Zapata, který také držel hladovku. Týž rok dostal Fariňas Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou si ale převzal až v roce 2013, protože v roce 2010 mu komunistická vláda nepovolila vycestovat.

Na Kubě zatkli disidenta Farinase

Amerika

Časté hladovky podlomily devětapadesátiletému Fariňasovi zdraví. Jeho blízcí se o něj proto podle AFP velmi obávají.

Fariňas je členem největší kubánské opoziční organizace Kubánský vlastenecký svaz (Unpacu), jejíž lídr José Daniel Ferrer je rovněž ve vězení. Kubánská vláda odmítá, že by v zemi existovali političtí vězni. Opozice jejich počet odhaduje na stovku, píše AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám