Hlavní obsah

Kuba se může vrátit do Organizace amerických států

– San Pedro Sula • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Ministři zahraničních věcí 34 zemí Organizace amerických států (OAS) na konferenci v Hondurasu odhlasovali opětovnou možnost pro Kubu začlenit se do struktur uskupení. Uvedla to agentura AP s odvoláním na anonymní diplomatické zdroje. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová hlasovat nestačila.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

Ostrovnímu komunistickému státu bylo členství pozastaveno v roce 1962 na popud Spojených států. Důvodem byla nespokojenost s jeho marxistickou linií.

Není jasné, zda návrat Kuby do struktur OAS je nějak podmíněn, rozhodnutí nebylo oficiálně oznámeno. Neví se ani, zda Kuba možnosti využije. V minulosti dala opakovaně najevo, že organizace je jen nástrojem v rukou USA a ona nemá zájem se do ní vrátit.

OAS otevřela dveře USA, trojskému koni, který způsobí v Latinské Americe pohromu.
bývalý kubánský prezident Fidel Castro

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová byla proti znovuzačlenění Havany, dokud režim neprovede demokratické reformy. Clintonová se konečného hlasování neúčastnila, summit se vlekl a ona ho byla nucena opustit ještě před vlastním plánovaným projevem, aby stihla návštěvu Egypta, jíž se má zúčastnit ve čtvrtek po boku prezidenta Baracka Obamy.

Návrat Kuby do OAS na konferenci požadovaly zejméně Venezuela, Nikaragua, Bolívie a Honduras. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám