Hlavní obsah

Kouř z obřích lesních požárů v Kanadě se rozšířil až do Norska

Až do Norska se už dostal kouř z obrovských lesních požárů na východě Kanady. Podle listu Verdens Gang putoval přes Grónsko a Island.

Foto: B.c. Wildfire Service, Reuters

Obří požár zuří také v Donnie Creek jižně od Fort Nelson v Britské Kolumbii v Kanadě.

Článek

Koncentrace zatím nepředstavují pro obyvatele Norska zdravotní riziko. „V nejhorším případě by lidé na západním pobřeží Norska mohli cítit kouř a vidět slabý opar,“ řekl podle deníku Nikolaos Evangeliou z norského ústavu pro výzkum ovzduší (NILU).

První výskyt znečišťujících částic byl zjištěn již v noci na pondělí v observatoři v Birkenesu na jihu Norska. Přítomnost částic ve vzduchu zaznamenala observatoř i v úterý a ve středu.

V kanadských provinciích Ontario a Québec hoří lesy na desítkách míst. Dým z těchto ohňů zahalil v posledních dnech velká města jako Toronto a Ottawa v Kanadě a New York, Washington či Filadelfii v USA.

New York zaznamenal rekordní míru znečištění ovzduší a jeho mrakodrapy mizely v oranžově zbarveném oparu.

Jižní Evropa posílá hasiče

Francie, Portugalsko a Španělsko prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany EU nabídlo, že vyšlou do Kanady dohromady 280 hasičů.

Po celé Kanadě podle posledních informací hoří asi 400 požárů, z nichž více než polovinu nemají hasiči pod kontrolou.

Více než čtvrtina celkových součtů připadala na Québec, desítky požárů hlásí také Britská Kolumbie, Alberta a Ontario. Výraznější déšť se v Québecu očekává podle meteorologů nejdříve v pondělí večer.

Rekordně teplé a suché počasí zvýšilo v posledních dnech riziko požárů i v Norsku. Na jihu země již 14 dní nepršelo, což je v této severské zemi neobvyklé, píše Verdens Gang.

Dým z kanadských požárů zahalil New York a další města

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám