Hlavní obsah

Kostarika přerušila styky s Tchaj-wanem, chce obchod s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JOSÉ

Kostarický prezident Oscar Arias Sánchez ve středu oznámil, že Kostarika po téměř 60 letech přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a navázala vztahy s Čínou. Prezident to vysvětlil tím, že Kostarika potřebuje posílit vazby s nejlidnatější zemí světa, aby do země přilákala nové investice.

Článek

Sánchez poděkoval Tchaj-wanu za jeho "solidaritu a spolupráci" a dodal, že se pro krok rozhodnul v zájmu "všech Kostaričanů". "Snažíme se posílit obchodní vazby a přilákat investory. Čína je nejúspěšnějším nově rozvíjejícím se trhem na světě," řekl.

Tchwaj-wanský ministr zahraničí James Huang reagoval příkře: "Okamžitě přerušíme styky s Kostarikou a ukončíme všechny programy, na nichž spolupracujeme." Tchaj-wan se teď obává, že by se mohly podobně zachovat i další latinskoamerické státy jako Nikaragua nebo Panama.

Čína a Tchaj-wan od rozdělení v roce 1949 bojují o navázání styků se zahraničím. Čína ale odmítá mít diplomatické vztahy se zeměmi, které uznávají Tchaj-wan. Snaží se tak dostat ostrovní stát, který Peking stále považuje za součást svého území, do izolace. Tchaj-wan podle agentury Reuters má 24 spojenců, převážně menších a chudších zemí, zatímco Čínu uznává více než 170 států.

Česká republika s Tchaj-wanem oficiální diplomatické styky nemá, v asijské ostrovní zemi provozuje pouze kulturní a ekonomickou kancelář.

Reklama

Výběr článků

Načítám