Hlavní obsah

Kostaričtí vědci laboratorně vytvořili ohroženou rybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JOSÉ

Kostarickým vědcům se podařilo poprvé v laboratorních podmínkách "stvořit" rybku, která je považována za živoucí fosílii, neboť za 150 miliónů let se její fyziognomie prakticky nezměnila.

Foto: Profimedia.cz

Kostlín mexický

Článek

O uplynulém víkendu přišlo na svět 40 000 plůdků kostlína mexického (Atractosteus tropicus) v jedné z laboratoří na karibském pobřeží Kostariky. Iniciativu vyvinula Národní univerzita, která na projektu spolupracovala s rybolovným a vodohospodářským institutem a ministerstvem životního prostředí.

Reprodukční technika spočívá v zavedení umělého hormonu samičce, jež je tak stimulována, aby nakladla jikry v říčních rostlinách umístěných v nádrži. Teprve pak jsou vajíčka oplodněna předem vybranými samečky.

Po 50 hodinách se vylíhne potěr, jejž dva dny vědci vyživují maličkými korýši a poté stravou bohatou na proteiny.

"Doufáme, že touto technikou zlepšíme populace této rybky, tedy vysazením nových jedinců v různých řekách," vysvětlil v deníku La Nación biolog Álvaro Otárola. Zdůraznil, že je to poprvé, co byla v laboratoři reprodukována některá z původních ryb Kostariky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám