Hlavní obsah

Koronavirus u mého syna zmizel za 15 minut, tvrdí Trump

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martinsburg

Koronavirus u Barrona Trumpa údajně zmizel za patnáct minut, a není tak důvod dětem zavírat školy. Na předvolebním mítinku to uvedl jeho otec, prezident Spojených států Donald Trump. Podle něj za to může „mladý a silný imunitní systém“. Vědci ovšem upozorňují, že děti jsou častými šiřiteli infekce. V USA už registrují přes 225 tisíc obětí onemocnění covid-19.

Foto: Jeff Mason, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým nejmladším synem Barronem.

Článek

Prezident Trump výrok pronesl na pondělním mítinku s podporovateli v Martinsburgu v Pensylvánii. Na začátku října se koronavirem nakazil nejen sám prezident, ale i jeho okolí včetně manželky Melanie. „Jasně, že to Barron měl. Zeptal jsem se doktora, jak to vypadá, a on řekl, že je pozitivní,“ řekl Trump.

„Asi za patnáct minut jsem se ho zeptal znova: Jak se Barronovi daří?“ pokračoval Trump. Podle něj mu doktor odpověděl: „Pane, je to pryč.“

Není jasné, zda z Trumpova příběhu vyplývá, že jeho syn absolvoval po 15 minutách druhý test, který byl negativní, což není moc pravděpodobné, nebo že mladík jen neměl žádné příznaky. Trump nicméně svého 14letého syna do kampaně zatáhl, aby zdůraznil potřebu znovuotevřít školy. Řada států se tak zatím zdráhá učinit, protože se bojí zdravotních komplikací.

Podle Trumpa má být příběh jeho syna důkazem, že dětem nic nehrozí. „Mladý a silný imunitní systém, že jo?“ ptal se jásajícího publika. V minulosti vtipkoval, že měl jeho syn koronavirus „asi dvě vteřiny“.

Koronavirem se nakazil i nejmladší Trumpův syn Barron

Amerika

Děti sice na virus neumírají, ale šíří ho dál

Vědci z Massachusettské nemocnice v říjnu zjistili, že děti mají v sobě mnohem vyšší virovou nálož než dospělí hospitalizovaní pacienti. To znamená, že jsou mnohem pravděpodobnějším šiřitelem nákazy i přesto, že se u nich samotných nemusí nemoc vůbec projevit.

Jak uvádí Americká pediatrická akademie, ve Spojených státech se už koronavirem nakazilo 792 tisíc dětí. Takové číslo reprezentuje zhruba 11 procent všech případů v zemi.

Podle odborníků z této organizace je velmi vzácné, aby muselo dítě kvůli nákaze podstoupit hospitalizaci, nebo dokonce zemřelo. Na druhou stranu, řada studií dokazuje, že jsou děti takzvanými „tichými přenašeči“.

Počet mrtvých v USA šplhá ke čtvrtmilionu

Spojené státy mají dlouhodobě největší nominální počet nakažených virem SARS-CoV-2 na světě. Dosud se v zemi infikovalo 8,7 milionu osob. USA, v nichž žije přes 330 milionů lidí. Zároveň zůstávají zemí, která eviduje nejvíce úmrtí v souvislosti s novodobou nákazou. K úternímu ránu měly 225 735 zemřelých.

Trump dlouhodobě vážnost pandemie zlehčuje.

Idiot, nazval Trump předního virologa USA Fauciho

Volby USA

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám