Hlavní obsah

Kolumbijští vojáci zavraždili mentálně postiženého a tvrdili, že šlo o povstalce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijský soud odsoudil šest vojáků k vysokým trestům za vraždu mentálně postiženého muže, kterou použili jako cestu k získání finančních výhod. Vojáci totiž velitelům nahlásili, že mrtvý muž byl povstalec a doufali, že je armáda odmění. Dva obvinění důstojníci odešli od soudu s trestem 50 let vězení, zbylá čtveřice má za mřížemi strávit 30 let.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijská armáda bojuje proti povstaleckým skupinám desítky let.

Článek

Soudní proces, který skončil pátečním rozsudkem, kolumbijská média pozorně sledovala, protože fenomén vražd fingovaných jako zabití povstalců je v zemi velmi rozšířený. Podle BBC prokuratura vyšetřuje až tisícovku podobných případů.

V zemi zprávy o příslušnících armády, kteří zabíjejí civilisty jen kvůli osobnímu prospěchu a zneužívají přitom desetiletí trvající konflikt mezi vládou a levicovými povstaci, vyvolává zděšení, napsal reportér BBC.

Obětí šestice odsouzených vojáků byl 26 letý Fair Leonardo Porras, kterého slibem práce nalákali do města Ocaňa na severozápadě Kolumbie a pak zavraždili. Spolu s ním z domovského městečka Soacha zmizeli i další muži, jejich smrtí se však soud zabývá odděleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám