Hlavní obsah

Kolumbijský prezident zrušil rozvědku kvůli skandálům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos rozpustil zpravodajskou službu DAS. Stalo se tak oficiálně v pondělí. Důvodem je série skandálů, které rozvědku zasáhly, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos

Článek

„Spousta lidí v DAS byla stigmatizována. Neprávem, řekl bych. Tolik lidí dbalých zákona by nemělo pykat za několik hříšníků,“ prohlásil Santos s tím, že většina zaměstnanců bude dál pro vládu pracovat, jen v jiných úřadech. Podle dosavadního ředitele DAS Felipa Muñoze se to týká 92 procent z nich.

Renomé a práci služby léta podrývaly kontroverze a skandály. Vrcholem bylo odsouzení jejího bývalého šéfa Jorga Noguery minulý měsíc. Někdejší ředitel stráví čtvrt století za mřížemi za spolupráci s pravicovými polovojenskými jednotkami, které jsou viněny z nejhorších zvěrstev během občanské války.

Noguera milicím pomohl infiltrovat rozvědku a podle soudu se podílel i na vraždě jednoho aktivisty.

Noguera vedl úřad v letech 2002 až 2005 za bývalého prezidenta Álvara Uribeho. Skandál propukl v únoru 2009, když jeden magazín odhalil, že rozvědka špehuje prezidentovy oponenty. Dvě desítky současných i bývalých pracovníků DAS kvůli tomu skončily ve vězení.

Kolumbijská zpravodajská služba byla podřízena pouze prezidentovi.

Uribe, který svoji bezpečnostní politiku opřel o demobilizaci hlavní polovojenské skupiny AUC a potírání levicových bojůvek, veškerá obvinění z porušení zákona odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám