Hlavní obsah

Kamery zachytily, jak americký policista použil paralyzér na černošku na vozíku

Houston

Americká policie čelí dalšímu skandálu. Strážník na předměstí Houstonu v Texasu zaútočil na hendikepovanou černošku na invalidním vozíku elektrickým paralyzérem. Žena následně z vozíku spadla. Incident, kterému předcházela hádka, zachytila bezpečnostní kamera.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Když jsem přišla k sobě, ležela jsem na zemi tváří k zemi a nohu jsem měla zkroucenou pod sebou,“ řekla stanici KHOU šestatřicetiletá Sheketha Holmanová. Na vozíku je podle svých slov už několik let, protože trpí závažnými potížemi se zády. A právě do nich ji strážník zasáhl paralyzérem.

Do potyčky s policisty u benzínové pumpy v Harris County se Holmanová podle svých slov dostala poté, co jí volal přítel její těhotné dcery, že má dcera problém se strážci zákona. Holmanová se tedy vydala na místo. Zjistila, že se policisté její dceru chystají zatknout za nelegální držení marihuany a jala se dceru hájit. Podle záběrů bez zvuku to vypadá, že ji hájila velmi hlasitě.

„Nasazovali jí pouta a narazili ji na zadek auta. Křičela jsem na ně, že je dcera těhotná. Fotila jsem je a on (jeden z policistů pozn. red.) mi říkal, že jsem na soukromém pozemku, nechtějí mě tam a ať odejdu. Říkala jsem, že se snažím, ale že nemůžu odběhnout. Pak se mě ptal, jestli se vzpouzím, tak jsem odpověděla, že ne,“ řekla Holmanová stanici KHOU. V úterý proto na policii podala stížnost a případem se bude zabývat inspekce.

„Úřad šerifa v Harris County zahájil vyšetřování, po jeho skončení budou v případě, že byly porušeny nějaké směrnice či metodické pokyny, přijaty disciplinární kroky. Může jít o dočasné nebo úplné propuštění ze služby,“ oznámil místní policejní mluvčí Thomas Gilliland.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám