Hlavní obsah

Kalifornská firma vybuduje na oběžné dráze luxusní hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Jose

Kalifornská firma Orion Space představila velkolepé vesmírné plány. Během čtyř let hodlá vybudovat na oběžné dráze vesmírnou stanici pro turisty. První hosté kosmického hotelu by se měli ubytovat už v roce 2021.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká společnost postaví ve vesmíru první hotel pro turistyVideo: Reuters

 
Článek

Zakladatel společnosti Frank Bunger slibuje „udržitelnou vesmírnou komunitu, jež bude přístupná všem”. Není to ale tak úplně pravda. Dvanáctidenní pobyt na orbitě vyjde na 9,5 miliónu dolarů, což je v přepočtu více než 190 miliónů korun.

„Zahajujeme výstavbu prvního dostupného luxusního hotelu ve vesmíru. Kosmickým agenturám, které se zajímají o lety s lidskou posádkou, nabídneme charterové mise na oběžnou dráhu za zlomek současné ceny,“ prohlásil Bunger ve čtvrtek na konferenci v San José.

Dodal, že kapacity jeho stanice budou sloužit i k vědeckým účelům. „Podpoříme výzkum prostředí nulové gravitace a výrobu ve vesmíru,“ řekl. Zamýšlená vesmírná stanice Aurora by měla být dlouhá 13,3 metru a její průměr by měl činit 4,3 metru. Pro srovnání: Mezinárodní vesmírná stanice je dlouhá 109 metrů.

V první fázi by měl mít vesmírný hotel vznášející se 320 kilometrů na Zemí, kapacitu pro čtyři hosty a dva členy posádky. Tu budou tvořit bývalí kosmonauti, prozradil Bunger. To, jak se budou hosté na Auroru přepravovat, už neřekl. Orion Space se podle serveru Space.com zřejmě pokusí uzavřít smlouvu se soukromým přepravcem.

Ten, kdo se bude chtít do vesmírného hotelu vypravit, bude muset složit zálohu 80 tisíc dolarů, tedy téměř 1,7 miliónu korun a absolvovat tříměsíční výcvik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám