Hlavní obsah

Kalifornie zakázala "léčit" homosexualitu dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento
Aktualizováno

Kalifornie udělala další krok k zrovnoprávnění homosexuálů. Guvernér Jerry Brown v neděli podepsal zákon zakazující kontroverzní terapii, jejímž cílem je "vyléčit" homosexualitu v dětském věku. Kalifornie se tak stala prvním americkým státem, který tyto postupy zakazuje zákonem. Podle mnoha expertů podobné pokusy mohou způsobit těžké poškození dětské psychiky.

Foto: Profimedia.cz

Duhová vlajka je symbolem hnutí LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transvestitů).

Článek

Podpis zákona je velkým úspěchem kalifornské homosexuální komunity, která dlouho poukazovala na to, že takzvaná reparativní či konverzní terapie, tedy snaha o změnu sexuální orientace léčbou, není podložena žádným lékařským zdůvodněním. Jejich názor vychází z dnes už obecně přijímaného přesvědčení, že homosexualita není nemoc či úchylka, ale standardní varianta lidské sexuality.

Zákon, který zakazuje vystavit osoby mladší 18 let snahám o změnu sexuální orientace, podpořila přední americká vědecká a medicínská pracoviště. "Lesbická, homosexuální, bisexuální a transgenderová mládež je takto chráněna před praktikami, které byly nejen označeny za nevědecké, ale u nichž bylo prokázáno, že mají negativní účinek na zdraví," komentoval podpis zákona šéf americké Kampaně za lidská práva Chad Griffin. Vyzval ostatní americké státy, aby kalifornského příkladu následovaly.

Komise kalifornského parlamentu vyslechla několik obětí "konverzní terapie", kterým tyto praktiky zničily život. Oponenti nového zákona argumentují tím, že rodiče mají právo volit osud svých dětí. Politici by se podle nich neměli vměšovat do záležitostí, které mají být doménou lékařů.

Kalifornie zrušila trest doživotí pro mladistvé

Guvernér také podepsal zákon, jímž se ruší trest doživotního vězení bez možnosti předčasného propuštění pro odsouzené, kteří se zločinu dopustili jako mladiství. Norma se týká i 309 vězňů, kteří už si doživotní trest odpykávají.

Podle zákona budou moci odsouzení, kterým v době spáchání trestného činu ještě nebylo 18 let, žádat o podmínečné propuštění po odpykání 25 let trestu. Soudci budou mít možnost trest zmírnit v případě, že se vězni prokazatelně budou snažit o návrat do společnosti a budou litovat svého činu.

Nový kalifornský zákon uvítali představitelé církví, ochránci lidských práv i některé zdravotnické organizace. Zdůrazňovaly, že soudní systém by měl k dětem přistupovat jinak než k dospělým. Upozorňovaly také na to, že v Kalifornii byli k doživotnímu vězení odsouzeni i mladiství, kteří vraždu sami nespáchali, pouze je porota označila za společníky skutečného vraha. Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, která může vynést nad lidmi mladšími 18 let trest doživotního vězení bez možnosti předčasného propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám