Hlavní obsah

Kaddáfí mladší chtěl uprchnout do Mexika za celebritami

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexická vláda ve středu oznámila odhalení plánu tajně dopravit jednoho ze synů zabitého libyjského vůdce Saadího Kaddáfího do luxusního resortu v zemi. O tom, že by se Kaddáfí mladší rád usadil v Mexiku, ovšem už koncem října hovořil jeho osobní strážce a bývalý australský elitní voják Gary Peters.

Článek

Podle mexické vlády měla s plánovaným převozem Saadího Kaddáfího, který se mezitím uchýlil do Nigeru, co do činění „mezinárodní zločinecká skupina“. Několik osob v té souvislosti bylo zatčeno.

Kanadský deník The National Post napsal, že Saadí chtěl uprchnout do Mexika hned v únoru, když Libyjci povstali proti režimu. Směřoval do luxusního resortu na pobřeží Tichého oceánu Punta Mita, který navštěvují například Lady Gaga, Charlie Sheen či Kim Kardashian.

Koupil si dům

Saadího měla do Mexika dostat kanadská společnost Can/Aust Security and Investigations International zmíněného bývalého elitního vojáka Garyho Peterse, která za tím účelem sháněla v Ontariu bezpečnostní pracovníky. Každému nabízela tisíc dolarů za den, připojí-li se k týmu, který 38letého Kaddáfího s ženou a dětmi vyzvedne z Libye. Peters, jenž se nakonec osobně podílel na přepravení Saadího do Nigeru, potvrdil, že byl vyhlídnutý dům v Punta Mitě dvakrát obléhnout. Nemovitost byla zakoupena.

S převezením Saadího a jeho rodiny do Mexika měla podle Peterseových slov být srozuměna mexická vláda, úřady měly zajistit potřebné dokumenty. Není ale jasné, zda úřady byly nakonec osloveny.

Muammar Kaddáfí a jeho rodina nashromáždila mnohamiliardový majetek, který se teď nová libyjská vláda snaží dostat zpět. Jen v Kanadě zastavili majetek v hodnotě 2,2 miliardy dolarů. Kanadsko-libyjská rada, sdružení Libyjců v Kanadě založené letos v únoru, prohlásila, že by výtěžek z prodeje domu v Mexiku měl putovat do Tripolisu, protože patří libyjskému lidu.

Reklama

Související články

Kaddáfího syn Saadí je v Nigeru

Jeden ze synů svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v pondělí údajně přijel do sousedního Nigeru. Saadí Kaddáfí podle nigerského vládního mluvčího...

Osud Kaddáfího rodiny

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je po smrti. Ve čtvrtek byl zabit i jeho syn Mutasím a zřejmě také další syn Sajf Islám. Další členové rodiny se pak nacházejí...

Výběr článků

Načítám