Hlavní obsah

Interpolem hledaný Čech bude deportován, rozhodl americký soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago/New York

Americký soud na začátku prosince rozhodl o deportaci Čecha Michala Preclika hledaného Interpolem kvůli drogám a podvodům do České republiky. Zamítl také jeho žádost o propuštění na kauci. Muž, který donedávna pracoval ve vězení v americkém státě Nebraska, se ale proti rozsudku odvolal. Další líčení se bude konat 15. prosince, informovala konzulka Ivana Klánová v Chicagu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Klánové lze jen těžko odhadovat, jak dlouho bude deportační řízení trvat, protože jeho právníci využijí každé možnosti, aby se odvolali. Konzulka dodala, že Preclikovi nabídla možnost spojení s konzulátem v Chicagu. "Bylo mi řečeno, že se nejdřív poradí s právníky, a zatím se nespojil," uvedla.

Mluvčí české celorepublikové kriminální policie Pavla Kopecká již dříve řekla, že muž by měl být deportován do Česka, protože porušil americké imigrační zákony. Americká imigrační policie jej zatkla v září ve vězení s nejvyšším stupněm ostrahy v Tecumsehu.

Muž podle české policie páchal trestnou činnost v ČR v letech 1998-1999. "Za podvod, nedovolenou výrobu a držení drog a psychotropních látek a jedů, zpronevěru a maření výkonu úředního rozhodnutí byl pravomocně odsouzen na 3,5 roku do vězení," uvedla Kopecká s tím, že muž s největší pravděpodobností po návratu do ČR poputuje rovnou za mříže.

Preclik je už rok na seznamu hledaných osob mezinárodní organizace Interpol. Mluvčí nebraského odboru pro nápravná zařízení Dawn Renée Smithová po jeho zatčení uvedla, že když najímali Preclika do práce, nezjistili při ověřování jeho údajů, že by na něj byl vydán zatykač. Při zadání Preclikova jména do vyhledávače Google se ale informace o tom, že je na něj vydán zatykač, objevila mezi prvními.

Dvaatřicetiletý Preclik pracoval ve vězení v Nebrasce rok a zadržen byl dva měsíce poté, co ho úřad pro nápravná zařízení povýšil na desátníka. Vedení věznice se údajně až v září měsíc dozvědělo, že je hledán kvůli drogám a podvodům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám