Hlavní obsah

Honda svolává kvůli airbagům dalších 437 700 aut do opravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokyo

Potíže japonských výrobců automobilů s kvalitou vzrůstají. Po problémech Toyoty, která musela svolat do opravy kvůli problémům s plynovými pedály a brzdami milióny aut, se prohloubily i starosti Hondy. Ta svolává do opravy kvůli vadným airbagům 437 763 aut.

Článek

Naprostá většina svolávaných vozů - 419 000 - jezdí ve Spojených státech a v Kanadě, dalších 17 000 jezdí v Japonsku, Mexiku, Austrálii a Tchaj-wanu. Jedná se o rozšíření akce z loňského roku, kdy firma svolala k bezplatné opravě asi 514 000 automobilů. Honda uvedla, že vadné airbagy měly spojitost s jednou smrtelnou nehodou a 11 zraněními v USA, jinde však podobné případy hlášeny nebyly.

Jedná se o modely Accord, Civic, Odyssey, Pilot, C a Acura TV z let 2001 a 2002

Problém byl zjištěn poprvé v listopadu 2008, kdy bylo v USA svoláno do oprav 4200 aut. V červnu 2009 bylo svoláno v USA do opravy z týchž důvodů 508 000 vozů. O měsíc později se svolalo do opravy 1532 aut v Japonsku.

Problémy má hlavně Toyota

Oznámení Hondy přišlo v době, která je pro automobilový průmysl velmi citlivá. Obavy o bezpečnost vozů vyvolala největší japonská i světová automobilka Toyota, která za poslední rok svolala k opravám kvůli nezáměrné akceleraci a vadnému plynovému pedálu přes osm milionů vozů. Minulý měsíc Toyota celou akci výrazně rozšířila a dokonce pozastavila prodej řady svých modelů na severoamerickém trhu. [celá zpráva]

V úterý navíc Toyota svolala k opravě více než 400 000 hybridních vozů Prius, které mají potíže s brzdami. Ve Spojených státech tyto závady již vyšetřují výbory Kongresu. [celá zpráva]

Analytici však upozorňují, že svolávání vozů k opravám je u automobilek běžnou záležitostí a poslední akce Hondy není nijak rozsáhlá. Minulý měsíc například Honda svolala asi 650 000 vozů kvůli potížím s okny. Ty ale neohrožují život.

Reklama

Výběr článků

Načítám