Hlavní obsah

Historický obchod. Universal koupil práva na všechny písně Boba Dylana

New York

Práva na kompletní katalog více než 600 písní Boba Dylana koupila vydavatelské větvi společnosti Universal Music Group (UMG). O odkoupení autorských práv na repertoár, který vznikal v průběhu šesti desetiletí, v pondělí s odvoláním na prohlášení UMG informovaly zpravodajské agentury. Zřejmě půjde o nejnákladnější nákup práv na katalog jednotlivého písničkáře v historii, podotkl specializovaný časopis Billboard.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Bob Dylan na snímku z roku 2012

Článek

Mezi prodanými skladbami figurují takové hity jako Blowin´ in the Wind nebo Knocking on Heaven´s Door. Jde o velmi překvapivý krok, protože Dylan si snažil vždy udržet maximální kontrolu nad svou tvorbu. Umožňoval však používat své písně v reklamě. Píseň I Want You byla použita v reklamě na jogurt, Blowin´in the Wind pro řetězec obchodů Co-op i pivo Budweiser. Podle časopisu Variety se jeho písně objevily ve více než 500 filmech a televizních pořadech.

Foto: Herve Merliac, ČTK/AP

Bob Dylan na snímku z roku 1981.

Jedná se o největší obchod svého druhu za poslední desetiletí, upozornil deník The Guardian. Cena sice nebyla upřesněna, podle deníku The New York Times by se mohlo jednat o obchod v hodnotě okolo 300 milionů dolarů. Dylanův mluvčí uvedl, že Dylan nebude sumu nijak komentovat a k prodeji se nevyjádří.

Dylanova autorská práva dosud spravovala skupina Sony/ATV Music Publishing.

Dylan stále tvoří

Dylan, který v květnu oslavil 79. narozeniny je stále aktivní a letos mu vyšla deska s názvem Rough and Rowdy Ways. Bylo to už jeho 39. studiové album.

Po celém světě se prodalo více než 125 milionů Dylanových desek a agentura AP o jeho autorském katalogu píše jako o jednom z nejcennějších, srovnatelném s tvorbou kapely Beatles. Dylan je také držitelem Nobelovy ceny za literaturu, kterou za své texty obdržel v roce 2016.

Práva k Dylanovým písním se prodala jen pár dnů poté, co Primary Wave Music Publishing získala za sto milionů dolarů práva na většinu písní Stevie Nicksové, která se prosadila ve skupině Fleetwood Mac.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám