Hlavní obsah

Havajská sopka opět nabízí působivou podívanou, prýští z ní láva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejaktivnější havajská sopka Kilauea o sobě opět dává vědět. V neděli z ní začala vytékat a vystřikovat žhavá láva. Infrastrukturu však tentokrát erupce nijak neohrožovala. V pondělí se podle agentury AP už situace začala uklidňovat.

Živě: Sopka Kilauea chrlí lávuVideo: Reuters

 
Článek

Kilauea je jednou z nejaktivnějších sopek na světě. Působivé záběry aktuálně probíhající erupce přinesla agentura Reuters.

Infrastruktura ohrožená není. Aktuální erupce se týká jen samotné kaldery a aktivita sopky se snižuje, jak informovala den po poslední erupci agentura AP s odvoláním na havajskou sopečnou observatoř.

Observatoř uvedla, že „nevidí žádný náznak, že by se aktivita přenášela do jiné části sopky Kilauea, a očekává se, že erupce zůstane omezená na místo, kde probíhá“. Ve vzduchu se mimo samotný sopečný národní park na Havaji neobjevilo výrazné zvýšení množství sopečného popela.

Erupce sopky byly naposledy zaznamenány letos v lednu a v červnu, kdy přilákaly velké množství diváků. V roce 2019 však velká erupce a několik zemětřesení vedly ke zničení stovek staveb, připomněla agentura Reuters.

Muž spadl do nejaktivnější havajské sopky

Zahraniční

Turisté jeli natáčet magma tekoucí do moře, loď zasáhl letící kus lávy

Svět

-

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám