Hlavní obsah

Hackeři v USA ukradli data ke 41 miliónům platebních karet

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON/SAN DIEGO

Ve Spojených státech v úterý obžalovali jedenáct lidí z krádeže údajů o 41 miliónech kreditních a debetních karet. Podle federálních úřadů byl nabourán systém nejméně devíti velkých obchodních firem. Obžaloba byla podána v Bostonu a San Diegu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jde o největší případ pirátství tohoto druhu, který kdy američtí soudci řešili. Tři obžalovaní jsou Američané, tři jsou z Estonska, další tři z Ukrajiny, dva z Číny. Úřady pátrají ještě po jednom Bělorusovi, který je znám pouze pod přezdívkou.

Trojice Američanů z Miami čelí obvinění z nabourání se do počítačů nejméně devíti společností, mezi nimi Barnes Nobles (největší prodejce knih v USA) či TJX Companies (největší řetězec s levnými oděvy v zemi).

Skupina do sítí společností nainstalovala detekční programy, které četly čísla platebních karet, PIN kódy a další informace o účtech a majitelích. Trojice data ukládala na zašifrované americké a východoevropské servery. Desetitisícové částky byly převáděny do cizích měn a mnohdy ukládány na bankovní účty ve východní Evropě.

„Jedenačtyřicet miliónů čísel kreditních a debetních karet mělo mezinárodní využití,“ řekl prokurátor Michael Sullivan v Bostonu s tím, že skupina operovala například na Ukrajině či v Lotyšsku. Některé karty byly prodávány, na čemž se podílelo osm cizinců, kteří byli rovněž obviněni.

Vyšetřovatelé na případu pracovali od roku 2006. Jeden z mužů, Albert Gonzalez, byl informátorem tajných služeb a úřady ho podezřívaly z podvodů už v roce 2003. Gonzalez a jeho američtí komplicové byli navíc z podvodů obviněni už v květnu v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám