Hlavní obsah

Gigantická vodní elektrárna v Amazonii dostala u soudu zelenou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský soud vyšší instance povolil ve čtvrtek stavbu obří vodní elektrárny Belo Monte na řece Xingu v Amazonském pralese. Zvrátil tak předchozí soudní verdikt z minulého týdne, jenž plánovaný projekt zastavil s poukazem na to, že nesplňuje všechna kritéria vůči životnímu prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Přehrada na řece Xingu bude třetí největší na světě.

Článek

Podle čtvrtečního výroku soudu není třeba před zahájením stavby všechna tato kritéria naplnit.

Belo Monte je ústředním projektem nové prezidentky Dilmy Rousseffové na zajištění energií pro vzmáhající se ekonomiku země. Elektrárna má v budoucnosti zajistit elektřinu 23 miliónům domácností. Kritici upozorňují na to, že jsou ohroženy vzácné ekosystémy a kvůli elektrárně přijde o své domovy na 50 000 lidí. Vláda argumentuje, že stavba zajistí lidem práci. Na stranu kritiků se přidalo i několik známých osobností včetně zpěváka Stinga a hollywoodského režiséra Jamese Camerona.

Jednotlivá stavební povolení budou úřady teprve vydávat, agentura pro životní prostředí Ibama nicméně už v lednu dala svolení k přípravě pozemků pro plánovanou stavbu.

Šest kilometrů dlouhá Belo Monte má být třetí největší elektrárenskou přehradou na světě po čínských Třech soustěskách a Itaipu, kterou společně provozují Brazílie a Paraguay. Vodní plocha má zabírat 500 kilometrů čtverečních.  Elektrárenské turbíny by v budoucnu měly vyrábět 11 tisíc megawattů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám