Hlavní obsah

FBI v New Yorku naháněl islámské radikály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Policisté a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) provedli v pondělí v newyorské čtvrti Queens razie. Akci podnikli kvůli malé skupině islámských radikálů. Teroristický útok však nehrozil.

Článek

Akci potvrdil mluvčí newyorské policie Paul Browne s tím, že prohlídky bytů provedli federální agenti a příslušníci protiteroristického oddělení.

Demokrat Charles Schumer, jehož o akci informoval ředitel FBI Robert Mueller, sdělil, že teroristický útok bezprostředně nehrozí. O detailech se odmítl bavit, protože zůstávají tajné. "Nic bezprostředně nehrozí, policie nyní dokáže velice dobře vysledovat potenciálně nebezpečné aktivity. Toto byla preventivní záležitost," řekl.

Sporné údaje

Republikánský poslanec Peter King řekl, že o víkendu do New Yorku sledovaná osoba přijela, ale později město opustila. "Agenti FBI si předchozí večer vyžádali povolení k prohlídce. Je důvod domnívat se, že jde o spojení s al-Kajdou nebo s lidmi, kteří tuto skupinu podporují. Nejednali by tak rychle, kdyby nebyli přesvědčeni o hrozbě," řekl King k rychlosti zásahu.

Zdroje agentury AP ale tvrdí, že hrozba útoku byla aktuální, není však jasné, kdo měl být terčem atentátu.

Razie v bytech imigrantů

Policie provedla zátah v části Queens obývané přistěhovalci. Jeden z manželských párů sice otevřel dveře novinářům a potvrdil, že v bytě byli policisté, ale další informace podat odepřel. Další ze sousedů viděl policisty v blízkosti svého domu ve tři hodiny ráno místního času.

Jiní svědci tvrdili, že policisté a agenti ozbrojení těžkými zbraněmi ráno přijeli na místo v neoznačených autech a prohledávali bytové domy. Agentura Reuters informovala, že policisté zadrželi bosenský manželský pár se dvěma dospělými dětmi. Nejméně dva ze čtveřice lidí se prý již vrátili domů. Podle sousedky rodiny je však údajně syn bosenského páru i nadále zadržován. Další z prohledaných bytů sdílelo pět Afghánců a někteří z nich prý byli odvedeni k výslechu.

Reklama

Výběr článků

Načítám