Hlavní obsah

Falcon vynesl satelit na oběžnou dráhu, přistát se mu nepodařilo

Nosná raketa Falcon 9 americké splečnosti SpaceX v sobotu ráno vynesla lucemburský satelit na oběžnou dráhu. Stalo se tak po čtyřech odkladech startu. První stupeň rakety však opět na plovoucí plošině v Atlantiku asi 640 kilometrů od pobřeží Floridy nepřistál. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start rakety Falcon 9 společnosti SpaceXVideo: Reuters

 
Článek

"První stupeň se roztříštil o plošinu," uvedl na Twitteru zakladatel a šéf SpaceX Elon Musk. Hladké přistání prý nicméně ani neočekával kvůli nemožnosti snížit vysokou rychlost rakety, ale při příští příležitosti je podle něj šance na úspěšný dosed velká.

Raketa tvrdě přistála na plošině. Neočekávali jsme, že to dokáže, ale ta příští má šanci.

Raketa odstartovala krátce po půlnoci z pátku na sobotu z Mysu Canaveral a první část své mise po půl hodině splnila, umístila satelit ve výšce 40.600 kilometrů nad Zemí. Při cestě vzhůru se první stupeň rakety oddělil podle plánu, otočil se a zamířil směrem k plošině. Raketa sice platformu neminula, ale přistála příliš tvrdě.

Firma SpaceX loni v prosinci slavila úspěch, když první stupeň jejího raketového nosiče přistál na pevnině nedaleko místa startu. Úspěšné dosednutí na plošině v oceánu by však bylo premiérou. Společnost si od zachování prvního stupně raketového nosiče slibuje jeho opětovné využití při dalších startech, což přinese značnou finanční úsporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám