Hlavní obsah

Epsteinova přítelkyně popřela, že se podílela na jeho zločinech

– New York

Dlouholetá přítelkyně zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina Ghislaine Maxwellová v úterý před soudem v New Yorku popřela obvinění prokurátorů, že by se podílela na Epsteinových sexuálních zločinech. Popřela, že by mu vodila nezletilé, které zneužíval a nabízel. Uvedly to agentura Reuters a stanice BBC s tím, že proces začne 12. července 2021.

Foto: Jim James, ČTK/AP

Ghislaine Maxwellová na snímku z roku 1991

Článek

Maxwellová vypovídala přes video z vězení v New Yorku, kde je ve vazbě. Její obhájci žádali, aby byl propuštěna na kauci, protože ve vězení hrozí nákaza koronavirem. Slíbili, že by odevzdala své pasy a měla monitorovací náramek. Žalobci byli proti kvůli tomu, že je u ní extrémní riziko útěku, protože jí hrozí trest až 35 let vězení.

Osmapadesátiletou Maxwellovou zadrželi agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) 2. července v jejím domě ve státu New Hampshire. Podle prokuratury mimo jiné přilákala k Epsteinovi, s nímž měla intimní vztah, nejméně tři dívky, které pak finančník mezi lety 1994 a 1997 sexuálně zneužíval. Nejmladší z nich bylo 14 let. Obžaloba rovněž tvrdí, že v některých případech přihlížela finančníkovým sexuálním zločinům a že lhala policii v roce 2016 při vyšetřování Epsteinova násilnického chování vůči ženám a dívkám.

FBI zatkla bývalou přítelkyni Jeffreyho Epsteina, sháněla pro něj nezletilé oběti

Amerika

Epstein spáchal sebevraždu ve vězení loni v srpnu, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí, podle ministerstva spravedlnosti k ní došlo v důsledku „dokonalé změti různých selhání”. Ohledně finančníkova úmrtí se na internetu rovněž šíří řada konspiračních teorií. Jeho případ je totiž ostře sledovaný mimo jiné kvůli Epsteinovým vazbám na řadu vlivných osobností včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho předchůdce Billa Clintona či britského prince Andrewa.

Právníci Maxwelové dnes před soudem uvedli, že média jejich klientku neprávem zaměňují za Epsteina, ačkoli s ním nepřišla přes deset posledních let do kontaktu. Nikdy podle nich také nečelila žádným obviněním a vždy popírala, že by se dopustila zločinů, jež jí přisuzuje prokuratura. Zároveň poznamenali, že Maxwellová má právo na presumpci neviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám