Hlavní obsah

Demokraté škrtli miliardu dolarů pro izraelskou Železnou kopuli

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Američtí demokraté z návrhu vládního rozpočtového provizoria vyškrtli miliardu dolarů (přes 21,6 miliardy korun) pro izraelský systém protiraketové obrany s názvem Železná kupole (Iron Dome). Zákonodárce k tomu přiměl tlak progresivistického křídla strany, které hrozilo torpédováním celého zákona.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome

Článek

Dramatické dopady to ale nakonec zřejmě mít nebude. Dotace židovskému státu bude přesunuta do obranného rozpočtu, v jehož rámci bude téměř jistě brzy schválena, citoval sněmovní zdroje list The Times of Israel.

Steny Hoyer, lídr demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů, to pak nazval pouhým „technickým zdržením“.

Sněmovna reprezentantů má přitom čas jen do 30. září, aby návrh rozpočtu schválila a poslala do Senátu.

Demokraté mají plán na výrazné zdanění boháčů

Zahraniční

Vedení demokratů podle některých komentátorů kalkulovalo s tím, že zahrnutí výdajů na izraelskou obranu přiměje k podpoře rozpočtu i některé republikány, kteří jinak silně kritizují zrušení dluhového stropu v návrhu. To se však nestalo.

Efektivní protiraketový systém Železná kupole chrání židovský stát před raketami, kterými jej ostřelují ozbrojenci z Pásma Gazy i z Libanonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám