Hlavní obsah

Černocha stíhaného za čtyřnásobnou vraždu pustili po 22 letech z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisville

Z vazební věznice byl po 22 letech propuštěn Afroameričan Curtis Flowers, když byl zrušen i poslední verdikt, který ho odsuzoval k smrti. Důvodem bylo, že porota byla rasově nevyvážená. Soud v pondělí schválil jeho propuštění na kauci, byť byl žalobce proti. Flowers se dostal na svobodu, když anonymní dárce složil desetinu ze čtvrtmilionové kauce, uvedla agentura AP.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Stíhaný Curtis Flowers

Článek

Nejvyšší soud v červnu zrušil čtvrtý odsuzující rozsudek z roku 2010, který Flowerse posílal na smrt, protože žalobci v rozporu s ústavou vyloučili z poroty Afroameričany. Flowers byl poté přesunut z cely smrti v mississippské věznici Parchman do místní věznice v Louisvillu. Po složení desetiny kauce byl propuštěn, ale musí nosit náramek.

Žalobce William Hopper neuvedl, zda se pokusí Flowerse stíhat posedmé. Žádal soudce, aby neumožnil Flowersovo propuštění na kauci, ale soudce to zamítl.

Flowers byl opakovaně stíhán kvůli čtyřnásobné loupežné vraždě v obchodě s nábytkem ve Winoně, která byla spáchána 16. července 1996. Zabita byla majitelka, 59letá Bertha Tardyová, a tři její zaměstnanci ve věku 16, 45 a 42 let.

Muži v Texasu po 18 letech vězení zrušili rozsudek, chyběly důkazy

Amerika

Dvakrát byl Flowers odsouzen za jednotlivé vraždy a dvakrát za čtyřnásobnou vraždu. Všechny tyto verdikty byly soudem vyšší instance zvráceny. Další dva procesy skončily bez výsledku jako zmatečné. Flowers však dál zůstával ve vězení ve vazbě na základě původního obvinění z vraždy.

Oblastní soudce Joseph Loper řekl, že žalobci nereagovali na žádost obhajoby stáhnout obvinění proti Flowersovi. Dodal, že pokud by žalobci nadále nejednali, stát by skončil v chaosu.

Flowersův obhájce Rob McDuff řekl: „Tento případ nemá v historii amerického právního systému precedens. Flowers strávil ve vězení skoro 23 let, aniž by byl pravomocně odsouzen.”

Podle žalobce Hoppera jsou však jasné důkazy svědčící pro Flowersovu vinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám